Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA: Rehn postaje povjerenik za gospodarstvo i novčarstvo, proširenje Bugarki Jelevoj ili Slovaku Šefčoviču

Umjesto liberalke Kroes, škverovima će se baviti socijalist Almunia

olli rehn
Reuters
Autor
Stojan de Prato
26.11.2009.
u 16:54

Dosadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn, inače sveučilišni profesor ekonomije, mogao bi postati povjerenik za gospodarstvo i novčarstvo.

I u drugome povjereničkom kolegiju Europske komisije kojim će predsjedati Jose Manuel Durao Barroso postojat će dužnost europskoga povjerenika za proširenje, procurilo je iz francuskih izvora u Bruxellesu.

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, naime, bila je zahtijevala da se ta povjerenička lisnica utopi u onoj visokoga predstavnika Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, istovremeno i potpredsjednika EK, koju će preuzeti britanska barunica Catherine Ashton. No, nakon što je ponovno pobijedila na parlamentarnim izborima i sastavila novu vladu, Merkel je od toga zahtjeva očito odustala.

Povjereničku dužnost za proširenje bi, prema istome izvoru, dobila bilo Bugarka Rumiana Jeleva, bilo Slovak Maroš Šefčovič. Tko od njih ne preuzme taj mandat, dobit će lisnicu povjerenika za pravosuđe i unutarnje poslove. Nije još jasno hoće li povjerenik za proširenje svoj posao proširiti i na susjedsku politiku, ili će se njome baviti Lady Ashton.

Dosadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn, inače sveučilišni profesor ekonomije, postao bi, pak, povjerenik za gospodarstvo i novčarstvo. Tu je dužnost do sada obnašao Španjolac Joaquin Almunia. On bi postao povjerenik za tržišno natjecanje, te bi od Nizozemke Neelie Kroes preuzeo i brigu za hrvatska brodogradilišta. Hoće li socijalist Almunia imati više osjetljivosti za teškoće škverana od liberalke Kroes? Kroes bi postala povjerenica za trgovinu, što je do sada bila Lady Ashton. Iako su nizozemski izvori u srijedu navodili da je čeka lisnica povjerenice za informatičko-komunikacijsku tehnologiju i telekomunikacije, francuski izvor kaže da će Luksemburžanka Viviane Reding, koja je u svojemu sadašnjemu mandatu prisilila telekome da snize cijene usluga, ostati povjerenicom za informatičko društvo i glasila.

Francuz Michel Barnier, koji je u kolegiju pod predsjedanjem Romana Prodija bio povjerenik za poljoprivredu, bio bi zadužen za unutarnje tržište i poreze, a Nijemac Guenther Oettinger za energetiku. Mađar Laszlo Andor bavio bi se novčarskim uslugama, Poljak Janusz Lewandowski industrijskom politikom, a Rumunj Dacian Ciolos poljoprivredom.

Ciolosa će navodno Barroso na taj položaj imenovati na nagovor Pariza. Šveđanka Celilia Malmstroem bila bi zadužena za zaštitu ljudskih prava, a Dankinja Connie Hedegaard za klimu. Koliko su ove tvrdnje točne, te kome bi išli preostali mandati trebalo bi se doznati sljedeći tjedan, kada Barroso službeno objavi novi povjerenički sastav. 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
20:42 26.11.2009.

Rehn, kako bi bilo da nam ti digneš Jugoslaviju u nebesa? Mi ćemo udariti temelje kao i 1950 nakon što smo se privremeno bili riješili ustaTa. Vama bi to trebalo biti u interesu jer je u toku najezda 100 milijuna Albanaca na Europu. Mi smo krajišnici oduvijek na braniku krščanstva bili i želimo to i dalje biti. Lepi Ojhaa!

OB
-obrisani-
17:33 26.11.2009.

Kako vidimo,europski birokrati razmjenjuju fotelje,čisto da im ne bi bilo dosadno.Malo promjene u životu uvijek dobro dođe.Nitko ih nije izabrao,ali su zato oni izabrali sami sebe.I pripremaju tone zakona,propisa,smjernica,direktiva koje jadnici moraju slušati.Što bismo mi Hrvati o brodogradnji znali?Ništa.Zato su tu dobre europske duše koje će nam pomoći da se riješimo svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije