Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Karlovcu

Umjesto kod Opće bolnice, od ponedjeljka drive-in u bivšoj vojarni Luščić

Karlovac: Uvedena nova drive in lokacija za testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
02.10.2020.
u 14:38

Grad Karlovac je dao Zavodu na korištenje dio prostora bivše vojarne, a gradske će tvrtke osigurati sve uvjete, od potrebnih priključaka do obilježavanja prometnica kojim će se kretati građani koji dolaze na testiranje.

Od ponedjeljka, 5. listopad počinje drive-in testiranje u prostoru bivše vojarne Luščić u karlovačkom naselju Novi Centar. Testiranje će se vršiti svakoga dana od 8 do 10 sati, a po potrebi i kasnije, a analize izvršenih testiranja obrađivat će Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Naime, nakon Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita, Slavonskog Broda i još nekoliko županija, i Zavod Karlovačke županije preuzeo je posao analize uzoraka kako bi rasteretili zagrebačke kolege.

- Osim toga, prebacivanjem drive in testiranja na prostor bivše vojarne Luščić jer želimo rasteretiti karlovačku Opću bolnicu ispred koje se to radilo do sada. Obzirom da se dnevno radi velik broj testiranja, počele su se stvarati velike gužve pred ulazom u Opću bolnicu, ali i pritisak na djelatnike bolnice koji su bili i na drive- in testiranju. Stoga smo kao Županija uložili 400.000 kuna kako bismo napravili ovu novu organizaciju; preselili drive-in testiranje u prostor vojarne, a analizu uzoraka povjerili županijskom Zavodu za javno zdravstvo koji će analizu uzetih testova radit u laboratoriju koji je posebno uređen za molekularnu dijagnostiku, nabavljeni su oprema i uređaji za nukleinsku ekstrakciju potrebni za dobivanje nalaza za koje očekujem da će biti puno brži – kazala je Vesna Hajsan Dolinar, karlovačka dožupanica.

Grad Karlovac je dao Zavodu na korištenje dio prostora bivše vojarne, a gradske će tvrtke osigurati sve uvjete, od potrebnih priključaka do obilježavanja prometnica kojim će se kretati građani koji dolaze na testiranje.

- Hvala svima koji su pomogli da ovaj projekt zaživi. Mi ćemo svoj posao raditi u dvije smjene, a rok nam je da unutar 24 sata imamo rezultate analize svih testova uzeti prethodnoga dana. Rezultati dijela testova, ovisno koliko će ih dnevno biti, može biti gotov i istoga dana u poslijepodnevnim satima, obzirom da možemo istovremeno raditi analize na 90 uzoraka. Odnosno, unutar 24 sata možemo imati analize za njih 180. No, sve će ovisiti o prioritetima. Isto tako, građani koji će dolaziti na testiranja ne moraju nositi uputnice, jer će nam ih njihovi liječnici primarne zaštite upućivati putem e-uputnica. Uzimat ćemo briseve i raditi analize i za građane koji će to raditi na vlastitu inicijativu, a to će ih koštati 700 kuna. Obrada uzoraka radit će se najmodernijim PCR testiranjem u realnom vremenu, a naši su djelatnici educirani za taj posao – kazala je Jelica Magdić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije koja će se i sama uključiti u rad jednog tima.

Na testiranju uzoraka u Zavodu će raditi 2 liječnika specijalista, odnosno 2 puna tima prema HZZO-u, a zaposlena je i nova prvostupnica medicinsko-laboratorijske dijagnostike na određeno vrijeme, a planiraju zaposliti još jednog djelatnika te struke.

- Važno je reći i to da ćemo nalaz testova slati liječniku koji je Zavodu poslao uputnicu za testiranje, tako da građani neće morati ići bilo kuda po rezultate testiranja. Osim građana koji sami plaćaju testiranje; njima nalaz možemo poslati na mail ili osobno uručiti – dodala je Jelica Magdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije