Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predložili pa povukli odluku

Umjesto gradnje skloništa u Velikoj Gorici bi zabranili hranjenje napuštenih pasa

Velika Gorica
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
08.07.2016.
u 23:41

Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja je naglo povučena s dnevnog reda Gradskog vijeća, Velikogoričanima bi se zabranilo i držanje opsanih pasmina

Već godinu dana velikogorički volonteri, ali i svi koji su u Velikoj Gorici prosvjedovali protiv ubijanja pasa u skloništu, čekaju da gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić konačno otkrije kad će početi graditi gradsko sklonište. Na isto pitanje i mi čekamo odgovor još od 19. svibnja.

Umjesto odgovora sugrađanima i nama, u Gradu Velikoj Gorici bavili su se promjenama u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Trebala se ta odluka naći pred vijećnicima na Gradskom vijeću već za nekoliko dana. No, skinuta je s dnevnog reda, a zašto se gradonačelnik predomislio i povukao Odluku nije nam poznato. Ali zato možemo reći da bi prijedlog koji je pripremljen za usvajanje, da je usvojen, Veliku Goricu vratio godinama unazad što se tiče brige za kućne ljubimce i napuštene životinje.

U odluci i usmrćivanje

Teško bi nakon takve odluke gradonačelnik mogao ponoviti da je Velika Gorica prijatelj životinja i kako će Grad imati no kill sklonište, o kojem će se brinuti udruge. A upravo to rekao je prije godinu dana. U jednom od članaka povučenog prijedloga govori se o sklapanju ugovora sa skloništem, ali i o tome da se nakon isteka roka od 60 dana životinje može usmrtiti ako nisu vraćene vlasniku, a nije ih moguće dalje držati ili udomiti.

Pozabavili su se u tom prijedlogu Odluke i s opasnim psima, pa u jednom članku govore o mogućim opasnim psima, tu ubrajaju pasmine tipa bull i njihove križance, a u drugom članku o opasnim psima. Kako su došli do ove razlike, kad Pravilnik o opasnim psima poznaje samo opasne pse? Spomenuti gradski prijedlog zabranio bi držanje opasnih pasa, a moguće opasne pse ne bi se smjelo držati u stambenim zgradama s više stanova, ali se ne bi smjeli ni izvoditi na javne površine. Time bi Grad Velika Gorica uveo mjere puno drastičnije od onih koje  propisuje Pravilnik o opasnim psima. Da je Odluka došla na glasanje i da je prihvaćena, Velikogoričani koji imaju opasne pasmine i pse bili bi građani drugog reda.

Iznad zakona

Našao se u povučenoj Odluci još jedan, blago rečeno, čudan članak  koji govori o hranjenju napuštenih životinja. Tako je Grad htio zabraniti hranjenje napuštenih životinja u blizini stambenih zgrada s više stanova. Iako ni tu ne govore koliko je to više stanova, upitno je može li i smije li Grad svojom odlukom zabraniti građanima da pomognu gladnim životinjama. Uostalom, pomoć životinji propisuje i Zakon, kako gradska odluka može biti iznad njega?

Očito, prijedlog je podigao dovoljno prašine da ga se makne s dnevnog reda, ali već su ga vidjeli građani koji i dalje čekaju da gradonačelnik Grada prijatelja životinja u djelo provede ono što je i javno obećao.

Komentara 3

FO
fobos
12:43 09.07.2016.

Snjezana nije bit samo u pisanju. Pisati znamo svi. Kao novinar moras tako pisati da to bude razumno i za one malo nize inteligencije. Radi se o naslovu Snjezana. Nisi ti jedina ima vas tragicno previse. Danasnji novinari ili su nepismeni ili imate te neke fore u pisanju teksta. Kako god da bilo jadno je...a tek ona sto je pisala o nebitnoj Tatjani.....jooooj joooj

KO
Komacero
08:59 09.07.2016.

Pun mi je kufer tih pesov pisaju i seru i vise se brinu za njih nego za vlastitu djecu.Zenska koja ima cucka smrde i takve nebi ni zeljeznim kljestima primio a kamoli popio nesto kod nje.Moja susjeda ima dva velikaa ko telad i kad vidim kad se raskrave a ona se cudi da nemre nac muskarca.Te su zene gore od tih cuckov fuj.Pseto nije za stan kolko dlaka u ljutskim zelucima itd itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije