Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Umjesto da situaciju smire, politički lideri dolijevaju ulje na vatru

Da su svjesniji društvenih posljedica riječi, hrvatski političari ne bi dali povoda Pupovcu za napad
27. kolovoza 2019. u 14:48 18 komentara 2070 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zaredalo se proteklih dana više nasilnih ispada s etničkim predznakom, najavljujući dugu političku jesen s ustašama, četnicima i partizanima u glavnoj ulozi. I opet, kao nebrojeno puta dosad, gledamo istu političku predstavu s akterima koji, umjesto da smire situaciju, dolijevaju ulje na vatru za društvo pogubne etničke netrpeljivosti.

Milorad Pupovac MARINKO JURASIĆ Treba li strahovati od obnove marionetske srpske države iz 1995. na hrvatskom tlu?

Je li svaki napad na pripadnika srpske nacionalne manjine posljedica prevladavajuće društvene klime ili sporadični incident? Istina je, kao i obično, negdje između. Svako nasilje je bez ikakve rasprave za osudu. Međutim, kreatori politika u Hrvatskoj ne bi trebali dvojiti ni sekunde prije nego javno, oštro i nedvosmisleno osude svaki fizički ili verbalni napad na bilo kojeg pripadnika nacionalne manjine.

Dvoličnost u politici postala je prevladavajuća struja pa tako umirujući Andrej Plenković ima potrebu uz osudu napada na Srbe kraj Knina naglasiti da to nije rezultat društvene klime. Njegov koalicijski partner, politički predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac, takvu priliku ne propušta pa upozorava na revitalizaciju ustaške ideologije u 21. stoljeću kao da je Vlada naručila prebijanje vlasnika i gostiju kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde.

Miro Kovač Miro Kovač: 'Neka se Pupovac nedvosmisleno distancira od skandalozne Vučićeve izjave'

Plenković je, naravno, kao i Pupovac u krivu, a ključna je pogreška što su i jednome i drugome misaone konstrukcije uvjetovane političkim interesima vlastitih političkih grupa. S figom u džepu. Premijera ne možemo izravno kriviti što šovinistički ispadi, huškačko ponašanje i nacionalističko divljanje kakvim smo svjedoci, od nogometnih utakmica do javnih okupljanja na sudovima prolaze s blagim ili nikakvim kaznama, kao što ga nismo smatrali odgovornim za sporo i nespretno procesuiranje Daruvarčeva divljanja po Zadru.

Međutim, politički lideri javnim istupima društvu daju smjernice, a premijer, kao i predsjednica toga moraju biti svjesni. Kao što svjestan težine vlastitih riječi mora biti i onaj koji, poput Miroslava Škore, pretendira na mjesto šefa države. Da su više svjesni društvenih posljedica, a manje zaokupljeni nadolazećom predsjedničkom kampanjom, ne bi davali povoda Miloradu Pupovcu da zbog vlastitih političkih interesa, poslovično ugođen s orkestrom iz Beograda, današnju Hrvatsku uspoređuje sa zločinačkom tvorevinom iz Drugog svjetskog rata.

Nije postojanje retrogradnih i radikalnih društvenih grupa, koje gaje simpatije prema davno pokopanim režimima i povijesnim mitovima hrvatska specifičnost. Ima toga i u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj pa čak i u Njemačkoj.

Uzdolje: U restoranu Petko napadnuti ljudi koji su gledali nogometnu utakmicu ČIN MRŽNJE I IZAZIVANJE NEREDA Krivcima za incident u Uzdolju prijeti do pet godina zatvora

Međutim, oni su manje-više društvena margina. Dok god je klicanje ustaških simbola rezervirano za Skejine odrede i slične ridikulozne grupe, to nije veliki problem. Međutim, danas u Hrvatskoj o notornom ustaškom pokliču raspravljaju predsjednica Republike i članovi Vlade, polemike vode analitičari, svi zajedno uvučeni u začarani krug potkusurivanja najnižih strasti čiji su korijeni u neadekvatnom odnosu prema avetima vlastite nacionalne prošlosti.

Rješavanju temelja problema nije pridonijela ni Plenkovićeva alibi-komisija za suočavanje s totalitarnim režimima, koja je imala samo poslužiti kupovini vremena i izbjegavanju da se isprave greške počinjene prije dvadesetak godina kada smo znamenje režima koji je ljude drugih rasa i vjera lege artis lišavao slobode i života propustili eksplicitno staviti izvan zakona. Dok god to ne učinili, etnički uvjetovano nasilje neće biti sporadičan incident. 

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodi iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • Avatar KAPELSKI
  KAPELSKI:

  Milorad ima mladju, a boga mi i rasnu, žensku pored sebe. Jedino mu je za neprestano dokazivanje muškosti preostao predugački jezik.

 • Deleted user:

  samo srpska nacionalna manjina u hrvatskoj trazi veca prava nego sto im pripadaju.. .npr. nikad nisam procitao da se npr.bune za nesto cesi u daruvaru... ...sve ovo sa pupavcem i sdss je deja vu....

 • Malenkost:

  Bez Lustarcije nema pomirbe odnosno osnove za razgovor i pomirbu. Beograd i Zagreb trebaju izmjeniti sve UDBAske dokumente i sve objelodaniti. Tek tada nema "Lov u Mutnom" te medusobno optuzivanje i namecanje krivnje i nestvarnih brojki. Bez Lustracije nema nicega. ... prikaži još! Suludo je vjerovati da "Zaboravimo proslost i okrenimo se Buducnosti" moze uopce funkcionirati, nece, to je Utopija. Mitovi ce prestati s objelodanjenom Istinom. I Crkve s obje strane isto pire Vatru. Balkan.