Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNODNEVNI IZLETI

Umirovljenici ogorčeni: 'Ne daju nam na more ni jedan dan, a još nas i vrijeđaju'

Ilustracija
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
25.07.2019.
u 11:38

Odluke se uglavnom ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje. Stoga umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati da će ih autobus dovesti blizu plaže.

Odluka o povećanju cijena parkiranja za autobuse ponovno je izazvala rasprave. Pitanje dolaska autobusa na jednodnevne izlete ne povlači se prvi put, a ovaj put žalbe su usmjerene Malinskoj.

Iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu upozorili su na, kako kažu, diskriminacijsku praksu da se pokušava ograničiti dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more i kupanje, piše Novi list.

"Upozoravamo Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i općinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Općinskog vijeća Malinska – Dubašnica, prema kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih visokih 300 na iznos od čak tisuću kuna na dan po autobusu.

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima", stoji u otvorenom pismu.

Nadalje, kažu da gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i drugih već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za ovakav odmor i opuštanje, dodatno diskriminiraju jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup našem moru bar na jedan dan.

Posebno je neprihvatljivo, kažu, što su se na sjednicama pri donošenju ovakvih odluka, poput one Općinskog vijeća Malinska – Dubašnica, upotrebljavale vrlo uvredljive i neprimjerene riječi koje nisu za javnu upotrebu, ali su i govor mržnje prema umirovljenicima i starijim osobama, sve s ciljem zabrane da dođu na more, za razliku od, kako je rečeno, "pravih turista".

Odluke se uglavnom ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje. Stoga umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati na to da će ih autobus dovesti blizu plaže.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražit će stoga raspravu o ovom problemu i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i Pučkoj pravobraniteljici koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba.

Iz Općine Malinska – Dubašnica tvrde pak da nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji već kako se nastoji uvesti red u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Komentara 113

DU
Deleted user
13:03 25.07.2019.

Penzići nemaju šta tražiti na moru po toj vrućini. I šta je najgore po zimi se besplatno(ovi iz unutrašnjosti) cijepe protiv gripe . Umjesto da rade u dućanu,parkiralištu ili makar raznose letke oni bi na more.Svašta.Pa šta onda što su radili 40 let.Može se bolje,više

Avatar Sokol
Sokol
12:44 25.07.2019.

Ajmo umirovljenici raditi, nema više zajebancije

Avatar Sandinista
Sandinista
12:50 25.07.2019.

Bahati primorci nisu u stanju urediti infrastrukturu i parkirališta pa protuustavno ograničavaju slobodu kretanja. Kad im djeca dođu na studij u Zagreb obavezno naplatiti ulazak u grad i boravišnu taksu za svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije