Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOKAIN ZA AFRIKU

Umirovljeni general Andabak: Razumijem, ali mi ne ide u glavu

\'08.12.2011., Rijeka - Dolazak generala Ivana Andabaka u pratnji odvjetnika Ljube Kostica i Petra Sale na ponovljeno sudenju zbog krijumcarenja 660 kg kokaina. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL\'
Nel Pavletić/Pixsell
24.01.2012.
u 15:34

U Rijeci ponovljeno suđenje generalu Ivanu Andabaku zbog 660 kilograma kokaina

– Razumijem i ne razumijem, što da vam kažem. Razumijem, ali ne ide mi u glavu – očitovao se u utorak  u sudnici riječkog Županijskog suda Ivan Andabak (59), umirovljeni general HVO-a, na optužnicu kojom se tereti za krijumčarenje 660 kilograma kokaina preko kontejnerskog terminala Brajdica u riječkoj luci 1999. godine. Ne smatra se krivim, a uz njega, koji je na upit sutkinje Jesenke Kovačić o odlikovanjima nabrojio njih niz napominjući da je umirovljeni general Vojske Federacije s mirovinom od 5600 kuna, za krijumčarenje je optužen i Britanac Paul Dexter Farrow (51) kojemu se sudi u odsutnosti. Obojica su na prvom suđenju oslobođena optužbi, a ta je presuda ukinuta zbog razjašnjavanja okolnosti pribavljanja originalne teretnice kontejnera u kojemu je bila droga, a koju je u Gambiji, s kojom Hrvatska nema diplomatske odnose, uspjelo nabaviti tužiteljstvo.

Andabak i Farrow optuženi su da su na zahtjev nepoznate osobe organizirali krijumčarenje kokaina iz Ekvadora preko Antwerpena i Rijeke za Gambiju u kontejneru u kojem je bila deklarirana konzervirana tuna. Kontejner, vrijedan 350 milijuna kuna, na Badnjak 1999. otvoren je na Brajdici, droga je zaplijenjena, ali je s četiri kilograma “pušten” na put do svog odredišta. Ondje je prilikom preuzimanja robe uhićen Farrow, a “greška u koracima” učinjena je prije kad su posredstvom DHL-a dokumenti o narudžbi tune iz Ekvadora, poslani na zagrebačku tvrtku Koren Prom u vlasništvu Andabakova poznanika, stigli na pogrešnu, riječku adresu.

Jedina jučer saslušana svjedokinja, jer četvero drugih pozvanih nije došlo, iz riječkog DHL-a, objasnila je da su tu omotnicu vratili u centralu u Zagreb jer nisu mogli naći primatelja, a prema ispisnom listu zagrebačkog DHL-a, koji joj je predočen, zaključila je da omotnica nije vraćena u Ekvador nego je preuzeta u Zagrebu. Optuženi Andabak, pak, ponovno je tražio da se razjasni tko je primio pošiljku.

– Ako je Koren Prom primatelj, što onda tu radi potpis te osobe Krmec, to je mogla primiti samo ovlaštena osoba poduzeća s pečatom – kazao je Andabak.

Ključne riječi

Komentara 4

VI
vidimškoj
17:24 24.01.2012.

Kako mu je ušlo u glavu da je general?????

MA
marras85
17:34 24.01.2012.

Takozvani general se ne osjeca krivim nista mu ne ide u Glavu, da imamo pravedno Prvosudje davno bi on bio u Przunu. ...

MA
marras85
18:16 24.01.2012.

Takozvani general se ne osjeca krivim nista mu ne ide u Glavu, da imamo pravedno Prvosudje davno bi on bio u Przunu. ... Sta je ovo Gospodine Admine, Lopovu ne smijes reci da je Lopov, Kriminalcu reci da je Kriminalaclac itd. Objavite Text onako kako sam ga napisao, Unaprijed Hvala. Svako DJELO odnosno NEDJELO ima svoje Ime i Prezime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije