Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIKILEAKS

Umirivali SAD tvrdeći da je Mesićev posjeti Kubi beznačajan

mesić (1)
Ured predsjednik RH
18.12.2010.
u 13:48

Hrvatski veleposlanik uvjeravao je američkog diplomata kako je hrvatskim gostima bilo neugodno zbog «zvjezdanog tretmana» koji su dobili na Kubi.

Nakon što je lani tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio Kubu, hrvatska diplomacija potrudila se umiriti SAD i objasniti kako je posjet beznačajan, kaže se u jednoj od američkih diplomatskih depeša s WikiLeaksa.

Mesić je na Kubi boravio u višedenevnom službenom posjetu u rujnu 2009. kad se susreo s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom i drugim dužnosnicima. Američki diplomat u Španjolskoj Arnold Chacon, piše Guardian, obavijestio je State Department o naporima Hrvatske da umiri SAD. Hrvatski veleposlanik, kaže se u depeši, uvjeravao je američkog diplomata kako je posjet “bezvrijedan i bez težine” te da je hrvatskim gostima bilo neugodno zbog “zvjezdanog tretmana” koji su dobili na Kubi.

Fidel opsjednut Obamom

U subotu je i inače bio “kubanski dan” WikiLeaksa. Guardian prenosi da je bivši kubanski predsjednik Fidel Castro bio gotovo zaljubljen u Baracka Obamu. Nakon što je preživio deset američkih predsjednika koji su mu radili o glavi, Castro je, po prirodi stvari, vrlo zainteresiran tko sjedi u Ovalnom uredu. Bio je uvjeren da SAD neće izabrati crnog predsjednika i ostao je potpuno iznenađen kada se to dogodilo. Punio je, potom, glasilo Komunističke partije Granma prvo opservacijama, potom i pohvalama na račun Obame. Američka diplomatska misija u Havani izvijestila je 10. lipnja 2009. godine kako se Castrova zapažanja o govoru predsjednika Obame u Kairu “nadovezuju na špekulacije naših društvenih i diplomatskih kontakata da je Fidel opsjednut predsjednikom”.

“Ne može se kriviti novog predsjednika SAD-a za situaciju kakva je kreirana na Bliskom istoku... On preuzima ured u posebno kompleksnom vremenu i za njegovu zemlju i za svijet...”, pisao je Castro. Obami će, smatra Castro, “glavnu poteškoću predstavljati činjenica da su načela koje on zagovara kontradiktorna politici na kojima je ta supersila inzistirala gotovo sedam desetljeća”. Fidel je pohvalio ekumenski naglasak Obamina govora u Kairu. Fidelovi stavovi tim su značajniji kada se zna da su često Kubancima bili jedini izvor informacija o novom predsjedniku. Za razliku od Georgea Busha kojeg je ocjenjivao kao “genocidnog pijanca”, Fidel Obamu opisuje kao “inteligentnog, iskrenog i poštenog”.

No dalje depeše pokazuju kako se Castrova ljubav prema Obami počela hladiti, posebno nakon klimatskog summita u Kopenhagenu gdje ga je Obamin pristup razočarao.

Sicko je prikazan na Kubi


Jedna od depeša dotakla se i režisera Michaela Moora i njegova filma “Sicko”. Iako film hvali kubanski zdravstveni sustav u usporedbi s američkim, na Kubi je zabranjen – ustvrdili su diplomati u izvještaju za State Departement u siječnju 2008. Međutim, Moore na svom blogu izvještava da je film u travnju te godine prikazan na državnoj televiziji, a bio je i jedan od rijetkih američkih filmova koji su igrali u tamošnjim kinima.

Komentara 257

SA
santos008
16:43 18.12.2010.

Odrastao sam u SFRJ i ucio o cvrcku i mravu ,prvi je simbolizirao lijenost i raskalasenost a drugi marljivost rad i stednju .Sad su mi jasniji neciji nick-ovi.

OB
-obrisani-
16:58 18.12.2010.

18.12.2010. u 16:53h wisdom je napisao/la: za ne vjerovat na koje niske grane je se vecernjak spustio, i dopusta ovom desnicarskom dreku da svoje beljazgotine mogu ovde prezentirat. ovo sto oni iznose je dno naj nizega dna. ponekad me je sram sto pripadam istoj naciji kao i ovi IDIOTI. ______________________________________________________________ Hahahahaha...... još jednom komunjarskom šljamu smetaju Desničari. Izgleda da tim izrodima svak je desničar ako ne voli njihove ljevičarske i antihrvatske bljuvotine. Wisdom, nitko ti ne brani da ideš na srpske forume gdje ćeš se bolje osjećati.

OB
-obrisani-
15:02 18.12.2010.

Haiti je zadnje mjesto na svijetu na kojem bi želio biti.Prenapućenj otok,carstvo siromaštva i leglo zaraznih bolesti.Kuba je za Haiti raj na zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije