Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granice nakon 1.7.

Ulazak državljana BiH u Hrvatsku nije moguć s osobnom

granica portal (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
21.06.2013.
u 19:25

Svi koji žive blizu granice moći će izvaditi posebne propusnice koje su se već počele izdavati u Hrvatskoj

Kada se 1. srpnja sa svih graničnih prijelaza u Republici Hrvatskoj povuče policija, te pridruži kolegama carinicima na istočne hrvatske granice – prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, režim ulaska ljudi i roba će se znatno pojačati. Tog dana će Hrvati od Slovenaca preuzeti ulogu čuvara južne granice Unije, za što je iz Bruxellesa već doznačen priličan novac.

Manje prijelaza

Pored činjenice da će mnogi prijelazi, posebice oni manji, zauvijek prestati s radom, kako za ljude tako i sve vrste roba, režim se neće bitno izmijeniti, ali svakako, kontrola će biti pojačana. No, posebice će biti pojačana za robu koja podliježe veterinarskom nadzoru. Sam podatak da će umjesto dosadašnjih devet prijelaza namijenjenih za takvu robu, za nešto više od dva mjeseca, inspekcije ostati operativna samo na Gradišci i prijelazu Nova sela-Bijača, službenog naziva Granični prijelaz Metković, što će znatno povećati troškove izvoza pojedinih roba biljnog i životinjskog podrijetla. Dodatno opterećenje je i činjenica da u BiH nema laboratorija za pojedine vrste robe, a koje su dobila dopuštenja za ocjenu sastava i kakvoće roba prema standardima Europske unije. To vrijedi samo za robu koja ide u Europsku uniju. Pri izvozu živih životinja, proizvoda životinjskog podrijetla, hrane za životinje, proizvoda životinjskog podrijetla, te slame i sijena u treće zemlje, na graničnim inspekcijskim postajama, granična veterinarska inspekcija izdaje TRACES ispravu koja prati pošiljku do mjesta odredišta u jedinstvenom tržištu. Dakle, BiH će moći, po posebnim propisima, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u Europsku uniju s tim da će se ona morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković do ukrcaja na brod u Pločama, kazao nam je Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Pitanje osobne

Pravni timovi Europske komisije i Vijeća Europske unije odbili su zahtjev Republike Hrvatske da joj se dopusti da građani BiH od 1. srpnja u tu državu ulaze s osobnim iskaznicama, prenijeli su mediji u BiH. Kako je pojašnjeno, očekuje se da će 24. i 25. lipnja na sastanku Vijeća ministara Europske unije u Luksemburgu Hrvatska i BiH dobiti formalni odgovor. Teoretski, moguće je da resorni ministri donesu odluku suprotnu preporukama pravnih stručnjaka, ali se u praksi to dogodilo možda u dva-tri slučaja u dosadašnjoj povijesti Vijeća Europske unije, prenose mediji. Ono što je važno, do 1. 7. s bh strane odnosi se na poljoprivrednike i sve one koji žive u pograničnim područjima da izvade pogranične propusnice. Izdavanje propusnica počelo je već u Hrvatskoj.

>>RH i BiH potpisale sporazum o prelasku granice! Pročitajte detalje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije