Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO AVIJACIJE

Ukrajinski zrakoplovni div u prijateljskom posjetu Hrvatskoj

antonov
Foto: DPA/PIXSELL
08.11.2013.
u 19:25

An-225 bolje je poznat pod imenom „Mrija“ što na ukrajinskom znači „san, mašta“

Ova godina je doista posebna za ukrajinsko-hrvatsku suradnju u području zrakoplovstva. U srpnju smo potpisali ugovore o remontu u Ukrajini za Oružane snage Hrvatske borbenih lovaca MiG-21 te helikoptera Mi-8. Kontrakti se uspješno realiziraju i prvi modernizirani lovci MiG uskoro stižu u Hrvatsku.

A ovih dana građani Hrvatske imat će jedinstvenu priliku vidjeti pravo čudo ukrajinske i svjetske avijacije: u petak u zračnu luku Zagreba stiže naš zrakoplov An-225 – najveći teretni avion u svijetu koji je dobio zadatak prevesti na Filipine transformator proizveden u Hrvatskoj, težak čak 210 tona.

An-225 bolje je poznat pod imenom „Mrija“ što na ukrajinskom znači „san, mašta“. Zanimljivo je da je u NATO-u dobio kodni naziv „Kozak“. Moram priznati da je to izuzetno uspješan i točan nadimak jer su ratoborni zaporoški kozaci simbol i osnova ukrajinskog nacionalnog duha.

„Mrija“ je izgrađena u Ukrajini u konstruktorskom birou „Antonov“ još 1988. godine, a ni danas se ne može usporediti ni s jednim drugim zrakoplovom i ostaje neosporiv svjetski šampion. I to nije samo metafora: zrakoplov je uspostavio 240 svjetskih rekorda, što je zapisano i u Guinnessovoj knjizi.

Tehničke karakteristike i mogućnosti „Mrije“ doista zaprepašćuju: dugačka je 84 m, visoka 18 m, s rasponom krila 88,4 m, teška otprilike 260 tona, transportira terete dugačke do 70 metara, teške do 250 tona. Može ih prevoziti i na „leđima“.

Zanimljivo je da je „Mrija“ bila konstruirana upravo za prijevoz na „leđima“ sovjetskog svemirskog šatla „Buran“ koji je poletio samo jednom 1988. godine. S raspadom SSSR-a, propao je i projekt „Buran“. Međutim, ima nade da svemirska karijera „Mrije“ time nije završena.

Još prije tridesetak godina ukrajinski znanstvenik Glib Lozino-Lozinski razradio je avijacijsko-kozmički sustav „MAKS“, prema kojem bi „Mrija“ podizala svemirski čunak s rezervoarom goriva na određenu visinu s koje bi on startao na orbitu. Takvo lansiranje moguće je ostvariti s bilo kojeg velikog aerodroma, a stajat će čak 50 puta jeftinije nego sada.

No, to su zasad samo „mrije“, a dok se one ostvare, realna ukrajinska „Mrija“ obavlja po cijelom svijetu poslove koje nije u stanju izvršiti ni jedna druga letjelica – prevozi supergabaritne terete, a također sudjeluje u međunarodnim humanitarnim i mirovnim akcijama.

Uvjeren sam da će se radni, ali i prijateljski posjet ukrajinskog zrakoplovnog diva Hrvatskoj dugo ostati u dobrom pamćenju svih koji budu imali sreću da ga vide.

Komentara 2

Avatar moskva
moskva
21:02 08.11.2013.

jer dovezo one olupine od MIG21?

Avatar insideout
insideout
21:25 08.11.2013.

samo moraju ga cuvati da ovi iz cekic revolucije ne polupaju cirilicu po avionu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije