Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĆANJE ZELENSKOG

Ukrajinska obrana sve se više oslanja na ovo oružje: 'Time štitimo naše živote'

Zelenski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.12.2023.
u 06:56

Važnost dronova svih veličina uvelike je porasla u gotovo 22 mjeseca rata. Ukrajinski i ruski vojnici malim dronovima s kamerama promatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju.

Ukrajina se sve više oslanja na razne vrste bespilotnih letjelica u obrani od ruske invazije, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu navečer tijekom videoobraćanja. "To je evidentni prioritet Ukrajine i konkretan način zaštite života naših boraca", rekao je Zelenskij o razvoju taktike borbe dronovima protiv Rusije.

Zelenski
1/14

Istaknuo je i rezultate svoga sudjelovanja na konzultacijama s vladom i vojskom u Kijevu o zalihama dronova kojima se raspolaže, te što je od njih potrebno na prvoj crti obrane. "Ubrzat ćemo logistiku", rekao je predsjednik Ukrajine u kojoj se intenzivno radi i na poboljšanju učinkovitosti dronova.

Važnost dronova svih veličina uvelike je porasla u gotovo 22 mjeseca rata. Ukrajinski i ruski vojnici malim dronovima s kamerama promatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju. Takve letjelice također mogu ispuštati mala eksplozivna punjenja iznad tenkova ili rovova. Ukrajinci ih koriste kako bi djelomično kompenzirali svoje male zalihe topničkog streljiva, ali Rusija ima vrlo učinkovitu tehnologiju za ometanje elektronike neprijateljskih dronova.

Istodobno, Rusija gotovo svake noći raspoređuje dronove iranske proizvodnje protiv civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima, koji se na kraju leta obrušavaju na svoju metu eksplozivnim punjenjem. Ukrajina i dalje razvija svoje dronove koji imaju sve veći domet. Do sada je, međutim, šteta koju su prouzročili, napadajući ciljeve u Rusiji, bila ograničena.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Fuchs o incidentu u školi: 'To je za svaku osudu'

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
19:21 21.12.2023.

U američkom Kongresu uz podršku Trumpa blokirana je pomoć Ukrajini. U Parlamentu EU na inicijativu Mađarske pod vodstvom Orbana blokirana je kompletna pomoć EU. Vode se ozbiljni dogovori o sudjelovanju grupe država ili pojedinih država izravno u podršci Ukrajini. Zanimljivo je da je Madžarska u kojoj su okupacijske vlasti 1956. u krvi ugušili demonstracije građana protiv okupacije danas uz Rusiju, a i SAD gdje su na Kubi rakete šezdesetih godina bile uperene na američke gradove a i danas po Siriji dolazi do povremernih borbi. Hrvatska (Jugoslavija) je 1956. godine prihvatila nekoliko desetak tisuća Mađara koji su pobjegli od rata u svojoj zemlji.

SE
Serengeti
10:25 21.12.2023.

Da bi što bolje planirala napad Ili predvidjela pravac napada suparničke vojske svaka vojska bi trebala imati i stacionarni satelit ili dronove. Prednost satelita je što on može pratiti kretanje vojske i tehnike u pozadini i time predvidjeti buduće napade Ili način slabe točke. Nadam se da HV već ima više jedinica koje se uvježbavaju u radu sa dronovima i da ima već napisanu proceduru kako se obratiti tvrtkama koje imaju satelite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije