Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Ukrajinci žele prenijeti hrvatska iskustva iz procesa Mirne reintegracije

Ukrajinci
17.03.2016.
u 14:21

Levčenko: Krim mora biti vraćen Ukrajini

Izaslanstvo Ukrajine, predvođeno zamjenikom predstojenika Ureda Predsjednika Ukrajine Andrijem Taranovim, posjetili su danas Vukovar gdje su s županom Božom Galićem razgovarali o hrvatskim iskustavima tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Prema riječima veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka čelnici Ukrajine žele saznati više o mirovnom procesu koji je uspješno završen i koji je spasio brojne ljudske živote.

- Svaki spašeni život ima veliku važnost. Zato nema žurbe i direktnog sukoba koji ćemo možda izbjeći pregovorima i nekim razumnim kompromisom. Iskustva Hrvatske su nam veoma važna jer bi ona mogla biti primjenjena i u pronalaski mirnog rješenja oružanog sukoba u Ukrajini, rekao je Levčenko dodajući kako je ruskom aneksijom Krima po prvi put nakon Drugog svjetskog rata srušen sustav Ujedinjenih naroda o nepromjenjivosti granica.

Istakao je kako poluotok Krim mora biti vraćen Ukrajini te da se taj povratak mora dogoditi mirnim putem.

- Ruska vojska kako je bez ijednog metka ušla u Krim tako mora i izaći. U ruskoj agresiji na Ukrajinu poginulo oko 9.000 ukrajinskih vojnika i građana, rekao je Levčenko koji je dodao kako tijekom mirovnih pregovora o miru u Ukrajini trebaju sudjelovati EU i SAD.

Govoreći novinarima nakon održanog sastanka Galić je rekao kako Vukovarsko-srijemska županija i Ukrajina imaju dobru suradnju kao i da su Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija spremni prenijeti svoja iskustva iz procesa mirne reintegracije.

- Mudrom odlukom predsjednika Franje Tuđmana u hrvatskom Podunavlju provedena je mirna reintegracija s ciljem spašavanja života. Bilo je puno problema i teških trenutaka, ali smo uspjeli i željeli bi smo iskustva iz toga razdoblja prenijeti i Ukrajini, rekao je Galić.

Zamjenik predstojnika Ureda Predsjednika Ukrajine Andrij Taranov nije davao novinarima izjave.

>> Steinmeier: Nema napretka u rješavaju sukoba na istoku Ukrajine

Komentara 11

BU
busen
15:44 17.03.2016.

plus amerikanci jer ste bez njih nula

KI
kinez14
14:51 17.03.2016.

Ako zelite vratiti Krim onda su Vam potrebna nasa iskustva iz Oluje

Avatar aStrahota
aStrahota
16:43 22.03.2016.

Mi smo prvo izveli Oluju, pa su Srbi tek tada prihvatili "mirnu reintegraciju" Ukrajina ne može da izvede ništa nalik Bljesku i Oluji. Ništa od Vukovarskog iskustva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije