Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predloženo vladi

Ukrajina traži od UN-a misiju po hrvatskom modelu mirne reintegracije Podunavlja

U posljednje dvije godine brojna ukrajinska izaslanstva, pa tako i vojna, dolaze u Hrvatsku te na razgovore u Banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2018.
u 18:15

Oleksandr Levčenko: Sve je počelo kad je Plenković u Ukrajini 2016. predložio da proučimo hrvatsko iskustvo, a 2017. je u Zagrebu dogovoreno međuvladino tijelo

Ukrajinsko ministarstvo okupiranih područja i raseljenih osoba službeno je predložilo vladi i predsjedniku da se za mirovnu misiju UN-a u Donbasu, području koju sada drže Rusi, koristi “hrvatski model” mirne reintegracije koji im je ponudio premijer Andrej Plenković.

Oleksandr Levčenko, bivši veleposlanik u Hrvatskoj, a sada savjetnik ministra Vadima Černiša, kazao nam je da su pregledali 70-ak mirovnih misija u svijetu te zaključili, jer su situacije slične, ali i zato što je riječ o jednoj od ne baš brojnih uspješnih misija UN-a, da je UN-ova misija kojom je mirnim putem vraćeno Podunavlje najpogodnija za Ukrajinu. Stav da UN-ova misija mora sadržavati međunarodnu administraciju, koja se pokazala ključnom u Hrvatskoj, trebao bi biti uklopljen u nacrt rezolucije koju Kijev priprema uza zapadne države i koju će poslati Vijeću sigurnosti.


– Sve je počelo kad je Plenković u Ukrajini u studenome 2016. predložio da proučimo hrvatsko iskustvo mirne reintegracije istočne Slavonije, dok je sljedeće godine u Zagrebu dogovoreno osnivanje međuvladina tijela. Nakon toga je naš premijer Volodimir Grojsman nadležnim ministarstvima dao nalog da pregledaju sve mirovne misije UN-a i iznesu stav koja je najpogodnija – govori nam Levčenko.


Ukrajinsko izaslanstvo obavilo je i terenski dio posla kad je potkraj lipnja posjetilo Zagreb, Vukovar, Osijek, Sisak i Lipik te se sastalo s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje i ljudima iz Osijeka i Vukovara koji su od 1996. do 1998. bili izravno uključeni u misiju. 


– Prijelazna međunarodna administracija pokazala se uspješnim mehanizmom koji priprema teritorij za povratak državi – kaže te dodaje da, iako se o prijedlogu ministarstva još nisu očitovali predsjednik i vlada, postoji stav da je hrvatski model najzanimljiviji.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko na prošlomjesečnoj Glavnoj skupštini UN-a izrazio je želju da u Ukrajinu dođu mirovne snage UN-a. Sada Ukrajina s Njemačkom i Francuskom, te sa SAD-om i Velikom Britanijom radi na nacrtu rezolucije za Vijeće sigurnosti. Levčenko kaže da bi se misija trebala sastojati od 25 do 30 tisuća vojnika, naravno bez Rusa.

Premijer Plenković, koji se još od eurozastupničkih dana bavi Ukrajinom, u raznim je kontekstima apostrofirao mirni proces reintegracije kao jedno od glavnih političkih ostavština predsjednika Franje Tuđmana. No hrvatsko nuđenje iskustva Ukrajini svaki je put izazvalo negodovanje ruske strane. Rusko veleposlanstvo jučer nije željelo komentirati izjave bivšeg veleposlanika. Rusija je prošle godine predložila slanje mirovnih snaga, ali s mandatom osiguravanja članova misije OSCE-a na terenu. Ukrajini je takav prijedlog neprihvatljiv jer zamrzava stanje na terenu.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 17

DJ
djakputnik
20:06 25.10.2018.

Hrvatsko podunavlje nikada nije bilo srpsko. Krim je oduvijek bio ruski. Ne može se to uspoređivati.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
20:11 25.10.2018.

anemicni vam moze dati savjet kako uspjesno dezertirati u slucaju nove agresije ....

Avatar navijač
navijač
20:00 25.10.2018.

Bilo bi dobro da uzmu i Plenkovića zajedno s paketom un.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije