Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Slava Ukrajini' postao službeni pozdrav vojske - evo koje je njegovo podrijetlo

Kritičari slogana ukazuju na njegovu povezanost za OUN-om kao i s Ukrajinskom pobunjeničkom armijom - nacionalističkom milicijom iz Drugog svjetskog rata
28. kolovoza 2018. u 10:13 12 komentara 2649 prikaza
Ukrajinska vojska
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL

Slava Ukrajini! Slava herojima!" - službeno je postao pozdravni slogan ukrajinske vojske. Počeo se koristiti u petak na paradi za Dan neovisnosti, umjesto starog slogana iz sovjetskog doba: „Zdravo drugovi vojnici!", piše Deutsche Welle. Pozdrav Slava Ukrajini ponovno je došao u fokus javnosti nakon što ga je tijekom SP-a u Rusiji upotrijebio naš nogometaš Domagoj Vida, bivši igrač kijevskog Dinama, koji je zbog toga dobio opomenu FIFA-e. Međutim, taj je incident samo povećao popularnost Vide i toga slogana među Ukrajincima.

Ognjen Vukojević PREKRŠIO Fair-play I Fifa kaznila Ognjena Vukojevića zbog 'slava Ukrajini'

Koje je zapravo podrijetlo i značenje tog pozdrava?

Fraza datira iz Prvog svjetskog rata kada su se vojne jedinice kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike borile na strani njemačkih i austrougarskih vojnika protiv Rusije. Međutim, tek 1930. godine počeo se masovno koristiti i postao je pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), objašnjava povjesničar Oleksandr Zaicev s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu.

- Postoje zapisi koji pokazuju da su tijekom sudskih saslušanja protiv vođe OUN Stepana Bandere 1936. godine njegove pristaše dodale fašistički pozdrav rukom uz slogan 'Slava Ukrajini' - rekao je Zaicev za DW.

Međutim, kada je Ukrajina stekla neovisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, pozdrav „Slava Ukrajini" je oživio, prvenstveno u nacionalističkim krugovima. Dramatični događaji 2014. godine – protjerivanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, ruska aneksija Krima i sukobi u istočnoj Ukrajini – doveli su do vala patriotizma i popularizacije toga slogana.

Živković sudjelovanje u ratu Srbija uhitila četnika: Ratovao u Ukrajini pa ga uhitili

Kritičari slogana ukazuju na njegovu povezanost za OUN-om kao i s Ukrajinskom pobunjeničkom armijom - nacionalističkom milicijom iz Drugog svjetskog rata. Danas se te organizacije poštuju kao borci za slobodu koji su se izborili za neovisnost Ukrajine, ali neki njihovi članovi su bili umiješani u zločine protiv Poljaka i Židova. Tijekom tog razdoblja brojni nacionalistički i fašistički vojni pokreti u Europi koristili su sličan pozdrav, kaže švedski povjesničar Pet Anders Rudling. Na primjer, hrvatski Ustaški pokret, nastao u isto vrijeme kad i OUN 1929. godine, koristio je sada zabranjenu frazu „Za dom spremi", rekao je Rudling za DW.

Međutim, stručnjak za ukrajinske studije na Sveučilištu u Ottawi, profesor  Dominique Arel, tvrdi da se Ukrajinci trenutno identificiraju sa skupinama kao što su OUN i drugim nacionalističkim pokretima najviše zbog osjećaja otpora, na primjer prema ruskoj agresiji, a ne zbog afiniteta prema desničarskoj ideologiji ili nasilju. Zaicev smatra da je netočno povezivati povijesne slogane kao što je „Slava Ukrajini" s modernim fašizmom. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Deleted user:

  slika je prava ilustracija, mogli ste staviti pijetliće ili peseke

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a koji je to predsjednik ukrajine bio proruski? januković proruski?! dal je to onaj predsjednik koji se amerikancima dao da grade na krimu? i to vojne instalacije? da, on je to dao. ne postoji ni jedan ukr političar, a da ... prikaži još! je bio proruski. što je ukrajini kao zemlji donio vojni puč 2014-e? dal im je danas bolje, kad su zaduženi do grla, sa uništenom industrijom, zlatom odvezenim u ameriku, svaka kritika se kažnjava uglavnom smrću, slobodni novinari ne postoje...? lažira se smrt novinara da bi se 'dokazala' ruska umiješanost, i da su oni spasili nekog...? dal je vama jasno da ukrajina propada, da je u gorem stanju nego u 17. stoljeću? zemlja koja ima najkvalitetnije plodno tlo u svijetu je jad i bijeda. zemlja čija je industrija bila usko vezana u rusku, je uništena raskinućem tih veza. zemlja koja je vojne tajne iz proizvodnje raketa sa rusima odala amerikancima nikad više neće biti pouzdan partner u razvoju i proizvodnji specijalnih oružja, tehnologije..

 • ilijan1a:

  Slava Ukrajini, slava Herojima!