Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČAN PAD

Ukrajina od 2001. izgubila 11 milijuna stanovnika

Kijev/Ilustracija
Foto: Tim Brakemeier/DPA/PIXSELL
23.01.2020.
u 18:39

Posljednji službeni popis stanovništva je obavljen 2001. i popisano je 48,5 milijuna stanovnika te bivše sovjetske republike. Osim gubitka nekoliko regija, tako veliki pad broja stanovnika se objašnjava migracijom Ukrajinaca

Ukrajina je zbog migracija, pripojenja Krima i ratu na istoku zemlje izgubila više od 11 milijuna stanovnika od posljednjeg popisa stanovništva 2001. godine, prema procjenama koje je u četvrtak objavila vlada.

Prema istraživanju vlade oko 37,3 milijuna osoba živi na teritorijima koje kontrolira Kijev i koji ne uključuju Krim ni zone pod kontrolom separatista, naveo je ministar bez portfelja Dmitro Dubilet.

"Nažalost podaci ne uključuju osobe koje stalno žive u inozemstvu i na okupiranim teritorijima. To je broj osoba koje se fizički nalaze u Ukrajini", precizirao je. Od tog broja, 20 milijuna su žene i nešto više od 17 milijuna muškaraca, prema izvješću koje je predstavio Dubilet.

Posljednji službeni popis stanovništva je obavljen 2001. i popisano je 48,5 milijuna stanovnika te bivše sovjetske republike. Osim gubitka nekoliko regija, tako veliki pad broja stanovnika se objašnjava migracijom Ukrajinaca, objavio je direktor Centra gospodarske strategije u Kijevu Glib Višlinski, prenosi AFP.

Prema istraživanju tog centra oko 6,3 milijuna Ukrajinaca je napustilo domovinu od 2001. godine, precizirao je i upozorio na pad nataliteta. Ukrajinici najčešće migriraju u Poljsku i Rusiju, prema tom istraživanju.

Rusija je u ožujku 2014. pripojila Krim koji je tada imao oko dva milijuna stanovnika. Nekoliko tjedana kasnije, izbio je oružani sukob sa proruskim separatistima u Donjecku i Lugansku koji su imali oko šest milijuna stanovnika. Dio tih teritorija je i dalje pod kontrolom separatista, ali brojni stanovnici su odselli, neki prema drugim regijama, oko 1,5 milijuna, a drugi u inozemstvo.

 

VIDEO Split: Građani organizirali mimohod za nedavna ubojstva u gradu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar kozorog
kozorog
20:56 23.01.2020.

Ne zbog rata, krima, i ne samo od 2001. Zemlju im vode, tj. biraju si lopove, koji znaju samo rasprodavati sovjetsko naslijeđe. I ne postoje proruski političari, jer se svaki predsjednik didvoravao amerima, a ruse ucjenjivao da bi dobio jeftinije plin naftu, pristup ruskom tržištu. Pojma nemate o tzv. ukrajini. Oni su amerima odali sve vojne tajne i tehnologiju koju su radili skupa s rusima. I tako izgubili povjerenje u svemu. Obični ukrajinci su jadni. Vlast uzeli mafijaši. 30 godina. Nisu oni sila, oni su bijeda. Ne zbog rusa, oni su im samo dobar izgovor za sva lutanja. Nek si nađu budalu koja će im dati plin i naftu u pola cijene. Plaćaju poljacima skupi plin kojeg oni kupuju od rusa. Super neovisnost o rusima, samo... što ne kupuju jeftinije...

MX
Mister X
19:28 23.01.2020.

Ukrajina od 2001. izgubila 11 milijuna stanovnika Pametaj narod zašto da ćeka nemože dočekati da postanu NATO pa su zato otitšli svi u Ameriku i u EU - NATO .. . Dok pametni sjede u Hrvtsjko j i danbas geledamdam vijesti skoro 15 minuta ispitujemo Kujunđiča nije li nas poikrao jadnu raju Baljkansku Htvtsku . I on kaže da nije dok 3 lopine dokazane tvrde i dalje da su krali krali se kao oni iskreni pošteni bez papra svjedoka ili dokaza Smlijone i miljone Dr. Sanaderu dali ... Kako je lijepo biti ponosn Hrvat zna se nezna se jesu svii lopovi ili cijenjeni Kriminalci.. Eto po rang listi u svijetu smo jo pali samo 13 mjesta po kolilinćini korpcije i pljačke naroda ... kao recimo pokojni cijenjeni Rohatinski koji je opljačkao Hrvate sve "zakonski" ... Da bi sud eto smilovao se smo nekima 0,1% dosudio kao radi se o pljačci .-

Avatar partner
partner
23:49 23.01.2020.

Ha ha ha, ne pozanjete vi ukrajince, najvece europejce, a prije toga najvece komuniste, a prije toga najodanije naciste, a prije toga navjatrenije boljsevike, a prije toga najbolje ruse, a prije toga prave poljake … Za 10 godina bice najvecii rusi i trazice da se drzavni vrh vrati u staru prijestolnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije