Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA ISPROVOCIRANA

Ukrajina NATO-u: Recite, želite li nas u savezu

Volodimir Zelenskij
Foto: 360-berlin/DPA/PIXSELL
1/3
23.06.2021.
u 18:19

Ukrajinski lider traži od Bidena jasnu poruku

Ukrajinski šef diplomacije opet je kritizirao NATO zbog paralize procesa pridruživanja te zemlje zapadnom vojnom savezu. No, dok su Ukrajinci ljutiti i traže od američke vlade jasan odgovor planira li NATO primiti tu zemlju, neki analitičari vrlo su skeptični prema toj mogućnosti, tvrdeći da bi to samo isprovociralo Rusiju i povećalo šanse za konflikt. I ruski lider Vladimir Putin naglašava da bi primanje Ukrajine u NATO bilo prelaženje crvene linije.

Još 2008. NATO je rekao da će Ukrajina i Gruzija postati članice. Otad su u obje zemlje izbila dva rata u kojima je sudjelovala ruska vojska. U Gruziji su stvorene dvije države u državi pod ruskim pokroviteljstvom, jednako kao i u Ukrajini, a poluotok Krim Rusija je anektirala.

No, isto tako, NATO nije napravio apsolutno nijedan korak u proteklih 13 godina da bi zemlje dobile mogućnost ulaska, govori ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

– Kijev je proveo niz reformi za borbu protiv korupcije i unapređenje vojske. Koliko je još njih potrebno? – pitao se u intervjuu turskoj agenciji Anadolu.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da su Ukrajinci već pomalo frustrirani zbog sporosti procesa.

Isto je tako naglasio u nedavnom intervjuu za američke medije da od američkog predsjednika Joea Bidena traži jasan odgovor postoji li ili ne plan ulaska te zemlje u NATO. Kada su novinari nedavno to pitali Bidena, rekao je da će se vidjeti hoće li Ukrajina postati članica NATO-a, ali je dodao da SAD i zapadne demokracije moraju staviti Ukrajinu u poziciju da se brani od ruske agresije. Rusija je nedavno na granici s Ukrajinom razmjestila više od stotinu tisuća vojnika što su mnogi analitičari ocijenili kao upozorenje Kijevu.

– U opasnosti smo, naša je nezavisnost u pitanju i treba nam vaša pomoć – poručio je NATO-u Zelenski.

Njemačka vlada priopćila je u travnju, piše Kremlju bliski RT, da “nikakvi koraci prema članstvu trenutačno nisu predviđeni”. U Americi su analitičari često podijeljeni oko pitanja treba li Ukrajinu primiti u članstvo. Neki smatraju da se to treba učiniti odmah kako bi se obuzdala agresivna Rusija.

Drugi pak naglašavaju da će to isprovocirati Rusiju koja bi mogla pokrenuti rat i pokušati još snažnije destabilizirati Ukrajinu. Ruski predsjednik Putin stalno naglašava da je ulazak zemlje u NATO za Moskvu crvena linija koju se ne smije prijeći. Jučer je u povodu 80. godišnjice napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez u autorskom tekstu za njemački Die Zeit još jednom naglasio da je “ekspanzija NATO-a” povećala nepovjerenje u Europi.

Širenje NATO-a na istok, odnosno primanje u članstvo bivših komunističkih zemalja, uključujući i baltičke republike koje su bile dio SSSR-a, vjerojatno je najveća vanjskopolitička zamjerka Rusije Zapadu. Ulaskom Ukrajine u NATO, Moskva smatra da bi se unijela trajna nestabilnost na istok Starog kontinenta. Zato se i javljaju oni koji govore da bi se trebalo napraviti ustupak i poručiti Kijevu da neće postati članica NATO-a.

S druge strane, kritičari takvog pristupa naglašavaju da svaka zemlja ima pravo sama odabrati hoće li postati članica, a i da je ruska agresija na Ukrajinu dokaz da se zemlja neće moći sama obraniti od imperijalizma Moskve.

VIDEO Devastiran spomenik dr. Franji Tuđmanu: Vandali napisali ‘diktator‘

Komentara 26

MP
miroslav.petkovic.7564
18:39 23.06.2021.

E. Ukrainci da niste rusili legalnu izabranu vlast danas bi imali cjelovitu zemlju..Dovodite Rusima, neprijatelje na vrata a trazis cetri milijarde godisnje od Rusa samo sto plinske cjevi prolaze kroz UA .I sad kad prode Sjeverni tok za Njemacku, ostajetee bez novca bit ce tesko Za mene je to dragi narodi i jedni i drugi jedan narod ali ih svadaju.Za Ruse je to crvena linija a najmanje pola Ukrainaca je za suzivot sa Rusijom .Nista od vas moji Ukrainci sve ste zapystili narod bjezi ovdje u Rusiju ili zalad..A imali ste jaku industriju sve rasprodali.

DU
Deleted user
18:33 23.06.2021.

ne zele vas...dragi ukrajinci uzdajte se u se i u svoje kljuse.....ukrajinici moraju biti jedinstveni ....itd

IJ
istina________jako________boli
18:49 23.06.2021.

Nedo Bog da vas prime u NATO, borit ce se protiv Rusa do zadnjeg ukrajinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije