Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krađa sa stilom

Ukradena replika Fabergeova jajeta vrijedna 100.000 kuna

faberge
Foto: Arhiva VL
1/3
31.05.2011.
u 11:12

Pretpostavlja se da su ga ukrala dvojica nepoznatih počinitelja starih oko 40 godina

Replika Fabergéova jaja vrijedna sto tisuća kuna ukradena je u ponedjeljak usred bijela dana, nešto prije podne u galeriji antikviteta Rosalia u centru Zagreba pokraj Cvjetnog trga.

Zatvorili zbog inventure

Pretpostavlja se da su je odnijela dvojica za sada nepoznatih počinitelja u dobi od 40-ak godina. Oko 11.30 sati, neslužbeno doznajemo, ušli su u galeriju u Prolazu sestara Baković predstavivši se kao kupci. Nakon što su s djelatnicima porazgovarali na lošem engleskom jezikom, mirno su otišli iz antikvarijata. Prodavačici je sinulo tko je neobičan dvojac tek kad je poslije nekog vremena uočila da im nedostaje skupocjen primjerak jedne od najpoznatijih pisanica na svijetu i remek-djelo ruskog zlatarstva. Ta je galerija antikviteta jučer, zbog inventure bila zatvorena, a vrata nisu htjeli otvoriti ni novinarima. Prvo su se pravili da nemaju pojma o čemu je riječ, a poslije su negodovali u vezi s objavljivanjem vijesti o krađi. Iz MUP-a ističu da su pri krađi umjetnina koje građani prijavljuju u oko 85 posto slučajeva na udaru provalnika privatni stanovi i obiteljske kuće, pa sakralni objekti na osami ili u malim mjestima, slabo čuvani sa slabo dokumentiranim inventarom.

Izložba u Dubrovniku

Sa spomenutih se mjesta kradu vrednije umjetnine i predmeti kulturne baštine. Znatno je manji broj krađa iz muzeja, galerija i restauratorskih radionica, no vrijednost ukradenih predmeta iz tih objekata izuzetno je velika. Crno tržište umjetnina pak obrće godišnje milijunske iznose. Inače, 2007. švicarski su zaštitari naoružani poluautomatskim pištoljima i dugim cijevima s hrvatskim policajcima čuvali izložbu “Fabergé u Dubrovniku – Blago carske Rusije” na kojoj je Viktor Vekselberg izložio stotinjak eksponata iz svoje zbirke. Neslužbeno se spominjalo da je ruski tajkun za to blago američkom medijskom magnatu Malcomu Forbesu platio oko 800 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

KA
karambita
12:07 31.05.2011.

Ja cu vam pokloniti moja dva jajeta...i tako mi sluze samo zbog ravnoteze

DK
dkatica2
15:27 31.05.2011.

Ko je taj Faberg???

DU
Deleted user
14:21 01.06.2011.

Karambita, imaš originale ili replike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije