Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvode red

Uklanjaju grobna mjesta za koja nitko ne plaća 10 godina

groblje
22.11.2010.
u 16:36

- Previše je grobova u Pakracu o kojima nitko ne skrbi i jednostavno morali smo donijeti takvu odluku jer reda mora biti, kaže direktor Marijan Pierobon

I na grobljima reda mora biti, kažu u pakračkom Komunalcu, pa će od sljedeće godine grobove za koje naknadu nitko ne plaća deset godina, jednostavno – ukloniti! Groblja u Pakracu i Lipiku mogla bi ostati i bez polovice svojih grobova.

– Previše je grobova o kojima se nitko ne skrbi i morali smo donijeti takvu odluku. Već godinama na ulazu u groblja stoji poziv ljudima da nam se jave kako bismo utvrdili tko je vlasnik grobnog mjesta i tko ga mora platiti, ali je odziv slab. Neke obitelji nakon rata ovdje više ne žive no, nerijetko je u pitanju i nemar građana – rekao je direktor Komunalca Marijan Pierobon.

Na pakračko-lipičkom području 22 su groblja, a dokumentacija o njima nestala je u ratnim i poratnim godinama. Skrb o grobljima gradovi kao njihovi vlasnici, pokušali su riješiti putem koncesije, ali se to nije pokazalo dobrim pa ih je unazad sedam godina “preuzeo” Komunalac. Dosad se uspjelo doći do podataka za tek 46 posto grobnih mjesta. Najbolje stanje je u selima Brezine i Toranj, gdje je poznato 90 posto vlasnika grobova, na groblju u Lipiku i na katoličkom groblju u Pakracu poznati su vlasnici polovice grobova, dok se na pravoslavnom groblju na Gavrinici u Pakracu zna samo za 30 posto grobova. Uoči blagdana Svih svetih na grobove za koje nitko nije platio naknadu deset godina stavljene su obavijesti o tome kako se to grobno mjesto smatra napuštenim.

– Za blagdane na groblje dolaze i ljudi koji više ne žive ovdje pa smo pretpostavljali kako će reagirati na obavijesti. Pričekat ćemo još koji mjesec da se jave a onda ćemo postupiti prema Zakonu o grobljima i te grobove ukloniti – rekao je M. Pierobon.

Sačuvat će se samo grobovi zaslužnih građana čije su obitelji izumrle i o kojima se nema tko brinuti. Inače, visina godišnje naknade za grobno mjesto je u prosjeku 90 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije