Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstečajne nagodbe

Linić: S Milanovićem o nagodbama nisam razgovarao, a naš odnos neka razjasni on

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.02.2014.
u 12:13

Uz određene izmjene ove će se mjere nastaviti, rekao je ministar financija Slavko Linić

Nakon što je Novi list objavio da Vlada priprema ukidanje predstečajnih nagodbi, Slavko Linić održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate nagodbi te poručio da se s nagodbama ide dalje.

– Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje iznosila je početkom 2012. 41,7 milijardi kuna. Blokada duže od 360 dana kod 54.327 poslovnih subjekata iznosila je 34,4 milijarde kuna ili 83% svih neizvršenih osnova za plaćanje – rekao je Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića.

Gospodarskog rasta nije bilo zbog prezaduženosti, blokada, zamrznutih imovina. Privreda nije uplaćivala doprinose i to je razlog zašto danas imamo problema. Stečajni postupci do 2012. bili su neuspješni, samo Tisak i Pevec i danas posluju – kazao je Lalovac i dodao kako su početkom 2012. godine bila ukupno 71.874 blokirana poslovna subjekta u kojima je zaposleno gotovo 70.000 radnika.

Lalovac je istaknuo da trenutačno 89 stečajnih postupaka u Republici Hrvatskoj traje dulje od deset godina, 166 postupaka traje dulje od pet godina, a njih 287 traje dulje od tri godine.

Nagodbe dale rezultate

– Predstečajne nagodbe dale su rezultate i to je mjera kojom se Hrvatska može staviti u vrh tablice. Da nismo krenuli s tom mjerom, nelikvidnost bi rasla – rekao je Slavko Linić i dodao kako Vlada smatra da treba nastaviti s tim postupcima.

– Vjerujemo da će nakon kompletne obrade biti smanjen broj blokiranih računa. Odluku o uspjehu donose vjerovnici. Osobno, čudim se pravnim stručnjacima. Je li potrebno da Ministarstvo financija iznosi podatke – rekao je Linić i dodao kako čine sve kako bi ubrzali stečajne procese.

Linić vjeruje da će nakon obrade biti smanjen broj blokiranih računa, a odluku o uspjehu donose vjerovnici.

– Ovo su ekonomske mjere koje Vlada ima zakonsko pravo primjenjivati. Pokušat ćemo i ove godine učiniti sve kako bismo omogućili gospodarski razvitak – naglasio je ministar i dodao kako se nagodbama spasilo 20.000 radnih mjesta te zaustavila insolventnost.

– Želim vrlo jasno reći kako nama nije problem da sud prikuplja potraživanja jer je kod nas svaki vjerovnik koji nije bio zadovoljan imao pravo na zaštitu na sudovima. Sve postupke koje mi provodimo provodi i u sud u stečajnom procesu. Pet, šest tisuća slučajeva je riješeno. Sad možemo biti malo rasterećeni – kaže ministar.

Promjenama u zakonu, kaže Linić, malo će se više u postupak uvući sud čime će se malo odužiti postupak.

Mjere se nastavljaju

– Uz određene izmjene ove će se mjere nastaviti – rekao je Linić.

Na pitanje novinara o predstečajnoj nagodbi Radakovića i DI Čazme, Linić nije odgovorio. Rekao je da ne zna o čemu je riječ iako je nagodbu potpisao Šegon.

– Evo na što svodimo mjeru Vlade. Oni koji žele Vladine poteze kritizirati, sve pretvaraju u kriminal. I tome smo svjedoci zadnja dva mjeseca, izmišljanje kriminala gdje ga nema. Čija je to politika? Ako mislite da sam kriminalac, podnesite prijavu državnom odvjetniku – odgovorio mu je Linić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Linić nije htio komentirati odnos s premijerom Milanovićem te je rekao da ga to ne opterećuje i kako Ministarstvo financija normalno radi.

– Odnos mene i premijera neka razjasni premijer – rekao je Linić.

– Postupak će biti duži koji mjesec, ali zadržat ćemo bitnu efikasnost koja nam treba – rekao je Linić upitan hoće li doći do promjena u duljini postupka.

Odnos s EPH

Ministra Linića razljutilo je pitanje o predstečajnoj nagodbi EPH.

– Ja sam bio šokiran pričama o EPH i našim odnosima. Znate li čime se nova vlada bavi? Otpisima! Stara vlada ostavila je dugove i mi se sada njima moramo baviti. EPH je tvrtka s velikim brojim zaposlenika i nadamo se da će predstečajne nagodbe uspjeti. Moja briga je broj zaposlenih, a očito da mnogi od vas ne žele otvoriti oči. Vas zanimaju ulica i bezvezni tračevi. Ne želim u tome sudjelovati. Svi koji se time bavite stvarate štetu – rekao je Linić.

Upitan podržava li premijer predstečajne nagodbe, ministar Linić odgovorio je da o tome s Milanovićem uopće nije razgovarao.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja predstečajnih nagodbi, odgovorio je:

– Poduzetnici su me razočarali, najmanje potpore imao sam od HUP-a. Ako HUP predstavlja poduzetnike i misli da im je ta potpora nepotrebna, onda bi bilo suludo nastaviti. Oni se trebaju izjasniti – rekao je Linić.

Prezentacija by <a title="View VladaHR" s="" profile="" on="" scribd'="" data-cke-saved-href="http://www.scribd.com/VladaHR" href="http://www.scribd.com/VladaHR" style="text-decoration: underline;">VladaHR

Komentara 177

HR
hrza
09:12 21.02.2014.

To je bila predstečajna pljačka.

OS
osica
09:13 21.02.2014.

a što je sa s dosadašnjim sretnicima , prijateljima pajdašima , ima li koga anonimnusa među njima ili ...?

AB
abendblatt
08:55 21.02.2014.

Sad kad su oprosteni dugovi stranackim prijateljima SDP-a, uspjesno saniranih na stetu Drzave milijunski iznosi , moze se ukinuti predstecajna nagodba,tipicna pljacka Drzave na SDP nacin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije