Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ukazanja u Međugorju bit će vrlo brzo priznata'

Mons. Hoser je rekao kako njegovo izvješće o Međugorju ima pozitivne zaključke.
18. kolovoza 2017. u 16:57 196 komentara 7905 prikaza
Mons. Henryk Hoser bio je iznenađen što je imenovan papinim izaslanikom za Međugorje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ukazanja Blažene Djevice Marije u Međugorju bit će priznata. I to možda već do kraja ove godine. Izjavio je to za poljsku Katoličku informativnu agenciju (KAI) poseban izaslanik pape Franje za Međugorje nadbiskup varšavsko praški mons. Henryk Hoser, a prenio je portal Bitno.net.

Međugorje Darko Pavičić Sve sluti da nas tek pola koraka dijeli od priznanja Međugorja

- Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata, možda već ove godine. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koja sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Carmilla Ruinija. Teško da se može dogoditi drugačija odluka
jer je nemoguće da bi šestoro vidioca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema – rekao je mons. Hoser, koji je za poljsku agenciju rekao kako je papi podnio izvještaj o pastoralnoj situaciji u Međugorju, ali da je, upitan o autentičnosti ukazanja, odlučio progovoriti i o tome. Zacijelo i zbog svojih iskustava u Ruandi,
koje je Crkva priznala, a gdje je on bio apostolski vizitator.

- Jak argument za autentičnost ukazanja jest i vjernost nauku Crkve. Budu li ukazanja priznata, bit će to veliki poticaj za Međugorje – rekao je Hoser, a prenosi Bitno.net.

On komentira i to da su međugorska ukazanja previše „osobna“ i da se u njima „Marija previše priča“ i kaže da je „sv. Faustina svakodnevno razgovarala s Isusom i to niz godina“. - To ne bi trebao biti problem. Naravno, treba biti oprezan na svaki aspekt, kao i na mogućnosti psiholoških problema kod vidioca. Ali, njih su detaljno pregledali specijalisti, psihijatri i psiholozi. Nema tamo nikakve bolesti. To je bila zdrava mladež iz zdravih obitelji. Danas svi žive u brakovima koji su stabilni, nit ijedno od njih nije prošlo kroz krizu vjere – rekao je mons. Hoser i naveo primjer da najmlađi vidioc Jakov Čolo danas organizira karitativne akcije u Međugorju pod nazivom „Marijine ruke“, jer se drži Gospinih uputa iz ukazanja da vjernici moraju biti njezine ruke.

Komentirajući poziciju mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića i prijašnjeg mons. Pavla Žanića, mons. Hosr je rekao kako su oni držali da su ukazanja prevara.

- Takva situacija javljala se i kod nekih drugih Marijinih ukazanja. Primjerice, onih u francuskom Ile-Bochardu iz 1947. Ukazanja nisu priznata, ali dopušten je snažan kult (2001. mjesto je postalo svetište, navodi Bitno.net). Štovanje Marije ne mora biti samo povezano s ukazanjima. Još jedna analogija s Međugorjem su ukazanja u afričkom Kibehu. Tamo je mjesni biskup dozvolio kult
Marije, a tek nakon toga nastavio s istraživanjem autentičnosti ukazanja. Uvjeren sam kako bilo kakva zabranjivanja dolazaka u Međugorje i tamošnjeg štovanja Marije nemaju opravdanja – bio je odlučan Hoser i ponovio kako je Međugorje postalo duhovno središte oko kojega se okupio niz molitvenih zajednica, karitativnih organizacija, komuna za ovisnike koje „stvaraju posebno ozračje“.

Mons. Hoser je rekao kako njegovo izvješće o Međugorju ima pozitivne zaključke.

- Smatram kako se sve razvija u dobrom smjeru. Moja misija tamo nije imala zadaću za cilj nekakvo „zatvaranje“ Međugorja, nego ocjenjivanje tamošnjeg pastorala i procjenu je li on u skladu s naukom Crkve. Zaključio sam da je tako i moja ocjena je iznimno pozitivna – rekao je Hoser i dodao da samo postoji neki infrastrukturni i pravni problemi koje treba riješiti.

Upitan bi li svojim vjernicima preporučio hodočašće u Međugorje, mons. Hoser je rekao da „svakako bi, jer je to hodočašće duhovne promjene, obraćenja, jačanja u vjeri“, prenosi Bitno.net.

Međugorje PATER NIKIĆ ANALIZIRA Kako vidioci vide Gospu Andrzej Duda RASKOL U POLJSKOJ I Crkva protiv vlade Davor Bernardić VATIKANSKI UGOVORI Bernardić za manja davanja Crkvi, iz SDP-a se ograđuju
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • JOKI_BROKI:

    stvar vjere je pravo svakoga covjeka , drago mi je za nas vjernike.

  • Deleted user:

    Sjecam se kad sam isao u gimnaziju da me je nastavnik jednom pitao idem li u crkvu i vjerujem li u Boga. Ja sam mu odgovorio vise iz bunta, a manje iz uvjerenja, da vjerujem. On me onda dalje pitao, ... prikaži još! ako je Bog svemoguc, reci mi, moze li Bog napraviti toliko tezak kamen da ga ni On sam nemoze podici? Meni je tad bilo 17 godina i pitanje me zbunilo. Kad sam dosao kuci to sam ispricao ocu koji mi je bez puno razmisljanja rekao: Sto mu nisi odgovorio da logika i vjera nisu isto. Sad shvacam da je ljudski um ogranicen i da su Boziji putevi nedokucivi.

  • zaokica:

    nisam nikada ni sumnjala