Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKOL U POLJSKOJ

I Crkva protiv vlade

Andrzej Duda
Foto: Reuters/PIXSELL
26.07.2017.
u 16:56

Predsjednik biskupske konferencije Stanislav Gajdecki predsjedniku Dudi čestitao zbog veta

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisłav Gądecki, čestitao je predsjedniku Andrzeju Dudi na zaustavljanju spornih zakona koji su posvadili poljsku vladu s dijelom svojih građana, Europskom unijom, američkim State Departmentom, Vijećem Europe, a čini se sada i s vrhom Katoličke crkve u Poljskoj, koja se dosad smatrala čvrstim podupirateljem konzervativne politike vladajuće stranke Pravo i pravda.

Bez obzira na veto koji je najavio predsjednik Duda, koji inače potječe iz iste stranke Pravo i pravda, poljska premijerka Beata Szydło izjavila je da će nastaviti sa svojim planovima o reformi pravosuđa.

Pritisak ulice

– Nećemo popustiti pred pritiscima ulice i stranih zemalja – rekla je premijerka Szydło.

No, sada se ti “pritisci” mogu protumačiti kao da dolaze i od Katoličke crkve u Poljskoj, koja se dosad držala po strani u raspravi o kontroverznom nasrtaju Vlade na vladavinu prava i neovisnost pravosuđa. Prošloga tjedna, na početku uličnih prosvjeda građana, glasnogovornik Poljske biskupske konferencije Pawel Rytel-Andrianik izjavio je da Crkva neće komentirati predloženu reformu pravosuđa. No, sada ju je komentirao predsjednik Poljske biskupske konferencije:

Andrzej Duda
1/4

– Želio bih zahvaliti predsjedniku na zauzimanju stava u vezi s Vrhovnim sudom i Nacionalnim sudbenim vijećem – napisao je u pismu nadbiskup Stanisłav Gądecki, dodavši kako se svi slažu da je reforma pravosuđa u Poljskoj nužna, ali također i podsjetivši na riječi pape Ivana Pavla II. o nužnosti trodiobe vlasti u kojoj nitko neće dominirati nad drugim. Reforma koju gura poljska vlada, podsjetimo, uvela bi upravo dominaciju izvršne vlasti nad sudbenom i na to upozoravaju svi kritičari i u Poljskoj i u međunarodnim organizacijama.

I veto predsjednika Dude na zakone koji su toliko važni vladajućoj stranci iz koje i on sam potječe, ali i podrška Poljske biskupske konferencije takvom Dudinu potezu, stvaraju novu dinamiku odnosa u poljskom društvu. Predsjednik je dosad bio poslušan prema šefu stranke Pravo i pravda Jarosławu Kaczyńskom, stvarnom vladaru Poljske koji nema državničku dužnost, ali kontrolira i parlament i premijerku Beatu Szydło (a činilo se i predsjednika Dudu).

Na liniji pape Franje

Kad je o Crkvi riječ, većina poljskog klera je jednako konzervativna koliko i politika stranke Pravo i pravda. Za nadbiskupa Gadeckog kažu da je na liniji pape Franje, no velik dio poljskog klera nije na toj liniji, pogotovo ne kad je riječ o takvim pitanjima kao što su primanje izbjeglica, reproduktivna prava žena i prava homoseksualaca.

Poljski teolog Stanislaw Obirek prošle je godine u jednom intervjuu za njemačke medije rekao kako poljski svećenici otvoreno s oltara podržavaju konzervativnu politiku stranke Pravo i pravda te kako mnogi poljski katolički mediji poput Radija Marija prenose “negativnu, antieuropsku, antidemokratsku i antiekumenističku” poruku.

Komentara 6

Avatar todorke
todorke
19:25 26.07.2017.

Vatikan protvim poljske vlade

Avatar Observer
Observer
02:46 27.07.2017.

Crkva u Poljskoj se slaze sa ljevicarima i pederima iz Bruxellessa a protiv vlastite vlade i naroda.Pa i sadasnji papa je na istoj liniji. Izgleda da je Evropa vec izgubila tradicionalne vrijednosti ali i Crkva s ovim papom je na istom putu.

DU
Deleted user
20:23 26.07.2017.

"Vjera je opium naroda"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije