Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elektroničko ratovanje

UK, SAD i Australija dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja

Sjevernokorejski vo?a Kim Jong Un nadgleda testiranje "hipersoni?ne" rakete
Foto: KCNA/NEWSCOM
1/2
05.04.2022.
u 21:28

Administracija predsjednika Bidena ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu u veljači povećala zabrinutost za europsku sigurnost

Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su u utorak se dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS.

AUKUS, koji je pokrenut u rujnu prošle godine, naveo je Australiju da otkaže ugovor o nabavi francuskih podmornica i da se umjesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD-a i Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Vođe AUKUS-a, Johnson, američki predsjednik Joe Biden i australski premijer Scott Morrison su u zajedničkoj izjavi rekli da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem te da će saveznici nastaviti surađivati i u drugim područjima.

- Također smo se danas obvezali započeti novu trilateralnu suradnju na nadzvučnom i protunadzvučnom oružju i kapacitetima elektroničkog ratovanja - stoji u izjavi.

Kada su ga novinari pitali o dogovoru između Britanije, SAD-a i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.

- Tko ne želi vidjeti ukrajinski krizu trebao bi se suzdržavati od stvari koje bi druge dijelove svijeta mogle odvesti u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ako ti se ne sviđa, nemoj to nametati drugima - rekao je Zhang.

SAD i Australija već imaju program razvoja nadzvučnog oružja naziva SCIFiRE, a britanski dužnosnici su rekli da iako se Britanija neće u ovom trenutku pridružiti tom programu, tri će zemlje zajedno raditi na istraživanju i razvoju u tom području kako bi proširile svoje mogućnosti.

Administracija predsjednika Bidena ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa koje putuju pet puta brže od zvuka, u vrijeme kada je ruska invazija na Ukrajinu u veljači povećala zabrinutost za europsku sigurnost.

- Uslijed ruske ničim izazvane, neopravdane i nezakonite invazije na Ukrajinu, ponavljamo svoju čvrstu predanost međunarodnom sustavu koji poštuje ljudska prava, vladavinu prava i mirno rješavanje nesuglasica bez prisile - rekli su vođe i dodali da potvrđuju svoju predanost "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku".

Komentara 1

HB
Hladna_bura
21:46 05.04.2022.

Znacit svi se udruzili protiv rusije .I opet je ne mogu stignut za petnest godina.Ameri imaju Tomahavke koje lete samo devesto km na sat..Dok ameri naprave to Rusi ce bit na jupiteru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije