Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIORITETI I KLJUČNI DOGAĐAJI 2020.

Ujedinjeni narodi slave 75. rođendan

Foto: Snježena Herek
1/2
15.01.2020.
u 21:12

Republika Hrvatska, koja je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine, danas aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad dobivaju pregršt pohvala i visoke ocjene, doprinoseći tako ne samo miru u svijetu nego i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske

Direktor informacijskog servisa bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda (UNIS) Martin Nesirky predstavio je u srijedu u Beču austrijskim i stranim novinarima prioritete i ključna događanja u 2020. godini, čiji će domaćin biti Bečki međunarodni centar (VIC), poznat kao „UNO-City“.

Ključni događaj, između ostalih,  kako je istaknuo Nesirky biti će proslava 75. rođendana Ujedinjenih naroda čiji su ciljevi zapisani u osnivačkoj Povelji ove Međunarodne organizacije za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, gospodarsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje i poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka, potpisane 26. lipnja 1945. godine u San Franciscu u Kaliforniji (SAD), a koja je na snagu stupila 24. listopada 1945., nakon što ju je prihvatila 51 država.

„Kako bi se obilježila 75. obljetnica postojanja i djelovanja Ujedinjenih naroda, u 2020. godini će se pokrenuti najveći dijalog o značaju suradnje svih država u izgradnji boljeg svijeta pod nazivom – UN75:2020 i dalje -zajedno oblikujemo budućnost“, dodao je.

Napomenuo je kako je otisnut i poseban slavljenički logo na šest svjetskih jezika, engleskom, španjolskom, francuskom, ruskom, arapskom i kineskom, koji se koriste unutar UN-a. 

Uz ovaj središnji, predstavljeni su i ostali događaji koji će se pod okriljem Ujedinjenih naroda i njegovih 20-tak specijaliziranih Organizacija, agencija i ureda održavati u bečkom sjedištu UN-a tijekom ove godine.

Među njima svaki svoj kalendar ovogodišnjih važnih UN-ovih konferencija, sastanaka na vrhu, foruma i seminara predstavili su i predstavnici UN-ove Organizacije za industrijski razvoj (UNIDO), Međunarodne agencije  za atomsku energiju (IAEA), UN-ovog Ureda za drogu i kriminal (UNODC) i Međunarodne organizacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), Kai Bethke, Fredrik Dahl, Brian Hansford i Gill Tudor.

Sve nazočne uvodno je pozdravio član Uprave za vanjske poslove i UN iz Austrije (UNA-Austria), veleposlanik Gerhard Pfanzelter.

Republika Hrvatska, koja je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine, danas aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad dobivaju pregršt pohvala i visoke ocjene, doprinoseći tako ne samo miru u svijetu nego i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Vezano uz predstavljene prioritete i ključne događaje, svoj doprinos u ovoj za Ujedinjene narode slavljeničkoj godini, između ostalih, dati će i Republika Hrvatska putem svoje Stalne misije pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, na čelu s novim veleposlanikom Mariom Horvatićem

Ključne riječi

Komentara 3

SZ
slaven.zadravec
08:09 16.01.2020.

Gdje god bili UN bi trebali imati eksteritorijalan status u odnosu na zemlju domaćina. Uz to, trebalo bi ukinuti pravo veta i status stalnih članica VS-a. Nažalost aktualne nacionalne države spječavaju promjene kao i efikasno funkcioniranje međunarodne organizacije.

VL
????
07:53 16.01.2020.

A kamo bi dislocirao, nađi mi jednu državu koja odgovara opisu "neutralna zemlja koja nije utočište za ukradeni novac iz korumpiranih zemalja"? Austrija i Švicarska, kako si i napisao ne odgovaraju opisu, Andora, Monaco i Liechtenstein su isto tako utočištaa za sumnjivi kapital. Vatikan? Islamske zemlje i Izrael neće na to pristati, a i isto je upitno kaj dela Vatikanska banka jer se banda infiltrirala i u Crkvu. Japan? Neće pristati niti jedna država pobjednica u 2. svjetskom ratu. Eventualno da na Mjesec dislociramo sjedište ili bar u neku svemirsku stanicu koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, no s obzirom da problem održavanja sile teže u svemiru nismo još riješili, to ostaje samo utopija. Ili jednostavno rasformirati UN i ne formirati nikakvu novu organizaciju, ionako je glupo da se svjetski poredak zasniva na 1945. godine u Potsdamu revidiranom Versaillskom poretku. Isto kao što je apsurdno kroz povijest bilo da se početkom 20. stoljeća svjetski poredak zasnivao na Bečkom kongresu iz 1815. ili da se početkom 19. stoljeća svjetski poredak zasnivao na Westfalskom miru iz 1648. U biti, na načelima Westfalskog mira iz 1648. većim dijelom počiva i današnji poredak.

Avatar nekakav
nekakav
07:19 16.01.2020.

un raspustiti, formirati neku novu organizaciju, dislociranu fizički u neku neutralnu zemlju, koja nije ni utočište za ukradeni novac iz korumpiranih zemalja kao što je austrija, švicarska, i bezbroj poreznih oaza. niti jedna jaka svjetska organizacija ne smije biti stacionirana u moćnim zemljama. vidimo da amerika krši sve međunarodne ugovore, sporazume, pravila, posebno vezano uz un. amerika ne dozvoljava diplomatima nekih zemalja ulazak u ameriku radi sudjelovanja na un-ovim konferencijama... amerika je domaćin un-u, i unatoč priči da je un za nju trošak, imati inu zgradu un-a i tisuća stranih diplomata, njihovih obitelji tamo, je veliki dobitak za državu. jer oni troše. u americi ne bi smjelo biti niti jedno sjedište niti jedne međunarodne organizacije. jer američki pravosudni sustav se nametnuo iznad međunarodnog. kad je un poništio neke američke sankcije nekoj zemlji, grupi zemalja..? nikad. a čemu služi un? da zaštiti koga od koga?! glavni tajnik prije nego nešto izjavi, čeka da se iznesu stavovi amerike, britanije, onda nešto bekne. treba nova organizacija, a težinu glasa pojedinim državama dati isključivo na temelju broja stanovnika. svaki kontinent mora imati jednu stalnu članicu, a ovih pet sadašnjih treba debelo ispitati. francuska i britanija nisu sad ono što su bile 45-e, i tu treba nešto napraviti. dodati njemačku. od ostalih u stalni postav sa pravom veta mora ući indija, neka arapska zemlja, dal egipat ili iran, jer su najjače, nabrojnije. nigerija. brazil.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije