Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova praksa policije

Uhićeni jer su poveli navijanje: Ubij Srbina

Hajduk Rijeka
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/14
17.03.2017.
u 13:53

U četiri godine policija je protiv navijača podnijela samo četiri kaznene prijave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Iako su šovinistički ispadi na hrvatskim stadionima već odavno žalosna svakodnevica i iako s tribina već godinama zborno odjekuje od “Ubij, ubij Srbina”, preko “Ubij, ubij tovara” i “Ubij, ubij purgera” do “za dom spremni”, policija je zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju od 1. siječnja 2013. podnijela samo četiri kaznene prijave za to djelo.

Vikali na megafon

Kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju u Kazneni zakon (KZ) uvedeno je izmjenama KZ-a od 2011., a te su odredbe na snagu stupile početkom 2013. U četiri prijave podnesene protiv navijača zbog urlanja uvredljivih parola spada i ona protiv četvorice Splićana, prijavljenih nakon prošlotjednog derbija između Hajduka i Rijeke na Poljudu. Policija ih je osumnjičila za javno poticanje na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalnosti jer su na megafon tijekom utakmice u više navrata uzvikivali “Ubij, ubij Srbina”. Sumnjiči ih se i da su pritom rukama pozivali ostale navijače da im se pridruže u vikanju, što su neki navijači i učinili.

No problem za policiju, ali i za tužiteljstvo nastao je nakon što je četvorka dovedena pred suca istrage Županijskog suda u Splitu. Splitsko tužiteljstvo tražilo je da im se odredi istražni zatvor, a taj su zahtjev pravdali činjenicom da postoji bojazan da će osumnjičenici boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo. Navedeno je i da je riječ o osobama koje su već osuđivane zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o sigurnosti prometa na cestama. No sve to očito nisu bili dovoljno uvjerljivi argumenti za suca istrage Županijskog suda u Splitu, koji je odbio prijedlog tužiteljstva da se spomenutoj četvorki odred istražni zatvor pa su oni pušteni na slobodu. Drugim riječima, slobodno mogu doći na prvu sljedeću nogometnu utakmicu te vikati što su vikali i prije, bez posljedica. Splitsko tužiteljstvo najavilo je da će se žaliti na ovakvu odluku, a o toj žalbi odlučivat će izvanraspravno vijeće suda u Splitu pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će stav oni zauzeti.

Individualizacija krivnje

Kako su završile tri ranije prijave koje je policija podnijela protiv navijača zbog javnog pozivanja na nasilje i mržnju, nije poznato. No s obzirom na praksu koja prevladava i prešutnu toleranciju društva na ovakve ispade, nikoga ne bi trebalo čuditi ako su te prijave ostale bez sudskog epiloga. A na upit kako je moguće da se unatoč učestalim šovinističkim ispadima po stadionima u četiri godine primjene KZ-a koji predviđa sankcioniranje takvog ponašanja podnesu samo četiri kaznene prijave, u MUP-u se pravdaju da im je procesuiranje takvog ponašanja otežano jer se u mnoštvu počinitelja krivnja treba individualizirati i onda dokazati. No da se individualizacija krivnje provodila češće od četiri puta u četiri godine, možda bi šovinističkih ispada na našim stadionima bilo znatno manje.     

>> Uhićene 34 osobe, kaznena prijava za huligana koji je na autocesti pokušao izgurati policijsko vozilo!

>> Hajduk kažnjen za divljanje na Jadranskom derbiju!

Komentara 9

DA
danijelrukavina4
16:25 17.03.2017.

To je govor mržnje. Država ima zakone. Zakoni se provode kaznama. Opleti po džepu. Molim da uplate u proračun u roku 15 dana. Strogo kontrolirati da je uplata sjela.

KA
kafka
14:55 17.03.2017.

Koliko vidim na fotografiji, bijeli specijalci su uhitili crnca.

HY
Hygeia
14:58 17.03.2017.

Za takva ponasanja krivi su roditelji,vjerojatno vaznije je bilo okolo tracati umjesto to vrijeme odgoju svoje djece posvetiti,i kakav je to siromasan zivot u mrznji zivjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije