Naslovnica Vijesti Crna kronika

Slovensko hrvatska skupina pod istragom zbog utaje 16 milijuna kuna poreza pri uvozu automobila

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez.
17. siječnja 2019. u 21:29 19 komentara 9102 prikaza
Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/5

Uskok je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom i stručnjacima Ministarstva financija, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šestero slovenskih i četvorice hrvatskih državljana koje tereti da su utajili preko 16 milijuna kuna PDV-a i poreza na motorna vozila prilikom uvoza najmanje 86 automobila.

policija NOVSKA Utajila tri milijuna kuna poreza

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez. Za još 85 tisuća kuna oštećen je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osumnjičenu desetoricu Slovenaca i Hrvata, ali i pet tvrtki, Uskok tereti da su se okupili u zločinačko udruženje zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava te pomaganja u utaji poreza ili carine.

policija Prevara u Vinkovcima Lažne masažerke prevarile starca (89) i ukrale mu nekoliko desetaka tisuća kuna

"Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg  broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku", izvijestio je Uskok u četvrtak na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je u koordiniranoj akciji nadležnih hrvatskih i slovenskih tijela uhićeno ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Hrvatskoj, a osam u Sloveniji te da su izvršene pretrage više  poslovnih i drugih prostora "korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela".

Policija Akcija 'Krempita' Prijavili sedam osoba: Naknadno fiskalizirali račune i varali državu

Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, a predložili su i "privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi".

Policija je objavila priopćenje u kojem je opisala kako su osumnjičenici varali.

'Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičene osobe i trgovačka društva s ciljem stjecanja znatne nepripadajuće materijalne koristi, izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza i drugih naknada na način da su u državama Europske Unije kupovali nova i rabljena vozila visoke klase, nakon čega su, kao bi prikrili činjenice da su vozila u stvarnosti kupljena od obveznika poreza, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske Unije na kojima su neistinito prikazivali promjene vlasništva nad vozilima te su zatim prilikom prodaje u Republici Hrvatskoj krajnjim kupcima izdavali nevjerodostojne račune u kojima nisu iskazivali porez na dodanu vrijednost nego su neistinito prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže ili su prethodno izradili neistinite ugovore o kupoprodaji vozila od fizičkih osoba, sve kako bi izbjegli obvezu iskazivanja poreza na dodanu vrijednost na računu, čime su omogućili izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj.

Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja
1 / 5
Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje i krivotvorenja

Isto tako, prilikom obavljanja registracije vozila u Republici Hrvatskoj prilagali su krivotvorena rješenja Carinske uprave Ministarstva financija o plaćenom posebnom porezu na motorna vozila i krivotvorena rješenja o plaćanju naknade za gospodarenje otpadnim vozilima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su prilikom registracije najmanje 86 osobnih vozila visoke klase oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 9,38 milijuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6,79 milijuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852 kuna, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist', stoji u priopćenju.

Pogledajte video: Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar neurazumljiv
  neurazumljiv:

  "zločinačko udruženje" utaja poreza zločin?

 • peugeot:

  Braca (Cro i Slo) koja su drzeci se za ruku "srusila Jugu", i koja se sad mrze iz dna duse, odsad samo prave zajednicke "afere", "afere" o kojima se prica.!

 • krademkoHDZ:

  Debeli Čobanković ih tuče za 4 miliona, ovi će gulit krumpir po mjesec dana svaki obzirom na čobija