Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOTKRIVENA ILEGALNA NARKOBANKA

Uhićene 44 osobe u Španjolskoj i Njemačkoj te zaplijenjena imovina vrijedna četiri milijuna eura

Foto: Europol
1/4
14.09.2022.
u 09:16

Razotkrivena kriminalna skupina imala je zanimljiv način postupanja. Osmislila je sofisticiran način uz pomoć kojeg je prebacivala goleme količine novca preko podzemnog bankarskog sustava

Zapljena više od četiri milijuna eura koji su bili pohranjeni u ilegalnoj narkobanci te razbijanje dobro organizirane kriminalne skupine rezultat je zajedničke akcije španjolske i njemačke policije te Europola.

Razbijena je velika kriminalna organizacija za koju se sumnja da je financirala kriminalne skupine koje su se bavile trgovinom drogom. Združena policijska operacija trajala je dulje vrijeme, a počela je još u svibnju 2022. kada je  pretraženo oko 50 kuća i stanova na području Španjolske te u njemačkom Hamburgu.

Te pretrage dovele su do uhićenja 44 osobe, a radilo se o državljanima Kine, Španjolske, Maroka i Njemačke. Uz to, izdano je i 19 internacionalnih zahtjeva za uhićenjem  više osoba, a zaplijenjena je i četiri milijuna vrijedna imovina. Riječ je o novcu, nakitu i 23 luksuzna vozila.

Razotkrivena kriminalna skupina imala je zanimljiv način postupanja. Osmislila je sofisticiran način uz pomoć kojeg je prebacivala goleme količine novca preko podzemnog bankarskog sustava. Riječ je o dobro organiziranoj financijskoj mreži koja je bila osposobljena za plaćanje, primanje pa čak i pranja na kriminalnima aktivnostima zarađenog novca. A to je funkcioniralo tako da su pojedinci koji su bili uključeni u tu podzemnu banku preuzimali novac izravno od kriminalnih organizacija.

1/5

Radilo se o fizičkom preuzimanju golemih količina novca koji je potom transportiran vozilima koja su bila opremljena skrivenim pretincima. Ta gotovina distribuirala se diljem svijeta raznim kriminalnim organizacijama koje su se tim novcem koristile za financiranje svojih daljnjih aktivnosti.

Novac koji je kolao tom podzemnom bankom uglavnom je dolazio od novca koji je zarađen na trgovini drogom. Zanimljivo je i da je jedna kriminalna organizacija ilegalnoj banci tjedno slala i do 200 kilograma hašiša i kanabisa iz Španjolske, koji je dalje distribuiran u druge dijelove Europe. Kada je pokrenuta združena policijska akcija, zaplijenjeno je 98 kilograma kanabisa. Dan ranije zaplijenjena su 123 kilograma, a ukupno je zaplijenjeno 650 kilograma te biljne droge u ovoj akciji te 50 kilograma  hašiša.

VIDEO: Viktor Gotovac izbačen iz SDP-a


 

Komentara 2

RE
reborn
09:53 14.09.2022.

4 milijuna EURa? Početnici, trebaju pogledati prema INI i učiti od "velikih igrača"... A i Španjolska i Njemačka policija - bave se sitnim kriminalom za razliku od naših dečki koji pažljivo uzgajaju i probiru kriminalce sa kojima će se baviti tek kad ovi "narastu" na masne iznose.

BE
Beyonder
09:41 14.09.2022.

4 MILIJUNA EURA!!!!! Grohotom se nasmijaše i uhvaze za svoju plavu iskaznicu u đepu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije