Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 2,5 GODINE

Uhićena trojka na Knežiji, napadači na Dušana Miljuša?

meandar, specijalci (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
22.12.2010.
u 15:10

Miljuš je brutalno pretučen prije dvije i pol godine, a napadači su ga dočekali pred njegovim stanom

Trojica muškaraca, bliska krim-miljeu, uhićena su u akciji specijalne policije u kafiću Meandar na zagrebačkoj Knežiji. Specijalci su u kafić upali u ranim jutarnjim satima, a nakon što su priveli osumnjičenike, na kafiću se pojavila obavijest: “Danas ne radimo”.

Činjenica da su u uhićenju sudjelovali pripadnici specijalne policije govori da je vjerojatno riječ o naoružanim i opasnim osobama koje su usto dobro poznate policiji.

Novčana nagrada

Iako je policija zbog interesa istrage zakopčana do grla, neslužbeno se doznaje da bi uhićenja mogla imati veze s brutalnim premlaćivanjima nekih javnih osoba proteklih godina. Tako se neslužbeno čuje da se policija konačno dokopala osoba koje su 2. lipnja 2008. brutalno pretukle Dušana Miljuša, novinara Jutarnjeg lista.

Tog novinara, koji je gotovo 20 godina pisao o kriminalu, napadači su dočekali pred njegovim stanom u trenutku kad se vraćao kući iz obližnje teretane. Pretukli su ga metalnim palicama te pobjegli. Miljuša je od sigurne smrti vjerojatno spasila njegova prisebnost jer je rukama zaštitio glavu od kiše udaraca. Osim toga, jedan od njegovih susjeda je, vidjevši što se događa, počeo vikati, što je vjerojatno utjecalo na to da napadači što prije pobjegnu. Gotovo dvije i pol godine policija je bezuspješno tragala za njima. Pri tome je za bilo kakvu korisnu informaciju nudila i novčanu nagradu koja je nedavno povećana na 100.000 kuna. Napad na Miljuša policija je okvalificirala kao pokušaj ubojstva.

Osim napada na Miljuša, uhićene osobe dovode se i u vezu s napadom na poduzetnika Josipa Galinca koji je na sličan način pretučen u rujnu 2008. Napad na njega dogodio se 17. rujna 2008. u pol bijela dana na parkiralištu Ministarstva gospodarstva u Vukovarskoj 88. Galinac je napadnut tek što je izašao iz zgrade u kojoj se u Gospodarskom klubu odvijao domjenak u povodu otvaranja izložbe.

Njegovi napadači, kao i slučaju Miljuša, tukli su ga metalnim palicama, i to dok je ležao na podu. Slomljena mu je potkoljenica, a na mjestu napada nađena je metalna šipka. Iako su s nje izuzeti otisci, to policiji gotovo dvije godine nije pomoglo u otkrivanju počinitelja. U to vrijeme Galinac je bio u mnogim poslovima vezanim uz dionice i Industrogradnju čiji je predsjednik uprave bio.

Kasnije se u medijima pojavila priča da je Galinac USKOK-u i policiji prijavljivao prijetnje, što je on sam potvrdio u jednom od rijetkih istupa u medijima. Tada je govorio da su mu prijetili zbog poslova s nekretninama i vrijednim zemljištima, a u tom kontekstu spominjao se i problem Kamenskog, vrlo aktualnog posljednjih mjeseci. Ta je priča išlo toliko daleko da se s naručivanjem napada na Galinca čak povezivao i Miroslav Kutle, no to nikada nije dokazano.

Jesu li uistinu uhićeni napadači na Miljuša i Galinca te hoće li se konačno otkriti tko je i zbog čega naručio taj napad, znat će se nakon što policija obavi obavijesne razgovore s privedenom trojkom.

Pripadnik tzv. zločinačke

Dosadašnja praksa u sličnim situacijama pokazala je da policija nema problema s otkrivanjem neposrednih izvršitelja, no do naručitelja rijetko kada dođe, zapravo, gotovo nikad.

Neslužbeno se doznaje da je među privedenima i osoba koja je svojedobno bila na optuženičkoj klupi tijekom suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji. Tijekom tog postupka teretila se za iznudu, no oslobođena je. Isto tako, doznajemo da je u središtu kriminalističke policije na ispitivanju i jedan bivši boksač te njegov brat.

– U tijeku je akcija koja će trajati još određeno vrijeme. Moguća su još neka uhićenja – bilo je sve što je o tome u srijedu htio reći Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

Nakon dovršetka kriminalističke obrade uhićene će osobe, ako protiv njih ima dovoljno dokaza, biti sprovedene istražnom sucu.

Komentara 28

Avatar Aristarh
Aristarh
20:07 22.12.2010.

Oh, kako lijepa vijest. Novinar međimurskoh novina Stjepan Mesarić hoda okolo bez zuba koji su mu izbijeni na poslu. Egzekutor je poznat ali se slobodno šeta dalje i smije se novinaru u lice kad ga sretne.

FE
Felicijen
17:06 22.12.2010.

Dvojica nisu platili kavu a treći čaj još nije niti dobio. Nema više mile lale, postajemo pravna država. Barem do linije Rusanova-Maksimir....

UK
Ugo Kajvez
16:56 22.12.2010.

Ako su to ti ........... trebali bi vidjeti svoga Boga ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije