Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajkun iza rešetaka

Uhićen zbog 30 milijuna eura: Što sve posjeduje najbogatiji Srbin?

'Serbia's tycoon Miroslav Miskovic arrives at the Interior Ministry in Belgrade on December 3, 2012. One of Serbia's richest men, Miroslav Miskovic who runs the Delta Holding company, was questioned
AFP/Pixsell
13.12.2012.
u 09:02

Srpski mediji – Navodno je Vučiću zaprijetio da neće dočekati sinoćnji televizijski nastup.

Nitko točno ne zna što sve posjeduje 68-godišnji Miroslav Mišković, srbijanski tajkun koji je jučer priveden sa sinom Markom i još osam osoba. Svi zajedno osumnjičeni su za malverzacije teške otprilike 30 milijuna eura u privatizaciji srbijanskih poduzeća za ceste, određen im je pritvor od 48 sati, a dotad vidjet ćemo kako će se ova priča, uhićenje najpoznatijeg srbijanskog tajkuna, nastaviti. Beogradski tabloid Kurir, za kojeg se vjeruje da je blizak aktualnom prvom potpredsjedniku srbijanske vlade Aleksandru Vučiću, danima je najavljivao uhićenje vlasnika Delta holdinga i stezanje obruča oko njega.

U Beogradu promatrači nemaju dvojbe o tome da razloga za policijske istrage u poslovanju Miroslava Miškovića ima, i to i u drugim slučajevima, ne samo u aktualnom slučaju privatizacije. Međutim, Mišković je blizak Draganu Đilasu, novom predsjedniku Demokratske stranke kojoj je na čelu donedavno bio bivši predsjednik Boris Tadić, kaže Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. A u nekim slučajevima u istim poslovima bili su Mišković i Milan Beko, također veliki bogataš, ali blizak Srpskoj naprednoj stranci i predsjedniku Tomislavu Nikoliću. Nikolić je čak, ilustrira Čečen, svoj štrajk glađu proveo u privatnoj bolnici u vlasništvu Milana Beka.

Financijer konkurencije

Bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li srbijanska potraga za privatizacijskim profiterima stati samo na financijerima političkih protivnika, među kojima je Miroslav Mišković, te na ljudima bliskim koalicijskim partnerima, Socijalističkoj partiji aktualnog premijera Ivice Dačića, ili će ići i izvan tog kruga. Aleksandar Vučić utjelovljuje početak obračuna Beograda s kriminalom u privatizaciji, ali promatrače brine to što je stvar ipak na neki način proizvoljna. 
– I ovo je uhićenje zapravo politička stvar, ne samo s aspekta zarađivanja bodova u političkoj utrci, nego i zato što se ništa ne provodi sustavno. Ne mijenjaju se zakoni, ne osnivaju tijela, ne daju se nove ovlasti. Postojeći zakoni ne omogućavaju takve istrage – kaže Čečen. Ističe da se Centar za istraživačko novinarstvo bavio Miškovićem i da je gotovo nemoguće nabrojiti i popisati što je sve u njegovu vlasništvu. Zna se da se bavi trgovinom, bankarstvom, nekretninama, a odnedavno kupuje zemljišta i namjerava se baviti poljoprivredom. Ima tvrtke u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, SAD-u, Bugarskoj, a tu su i off-shore kompanije čiji tragovi vode prema Miškoviću. Mišković je bio blizak Slobodanu Miloševiću, iako o tome nema javnih tragova, osim podatka da je 1990. godine na Miloševićev poziv bio pola godine potpredsjednik srbijanske vlade, došavši s mjesta direktora kruševačke tvornice Župa.

Veza s narkobosom

Priče o tome kako je skupio prvi kapital, koje većina tajkuna pomno čuva od javnosti, idu od tvrdnji da je profitirao s državnim zajmom za privredni preporod do toga da je njegova kompanija Delta rasla kako je Geneks nastao u bivšoj državi tonuo, pa i da je kroz njegove ruke išao novac zdravstvenog fonda. List Kurir objavio je jučer i da je Mišković pred policajcima prijetio Vučiću, poručujući mu da neće dočekati sinoćnje gostovanje na televiziji. Međutim, upitna je pouzdanost te informacije, a Branko Čečen ističe kako nema indicija da bi Mišković bio tako povezan s kriminalom da bi zaprijetio na taj način. Međutim, objavljeni su podaci o Miškovićevim vezama s odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem, prema kojima je policija došla do dokaza o prebacivanju tri milijuna eura s računa tvrtke za koju se vjeruje da je Miškovićeva na račun tvrtke u vlasništvu Darka Šarića. Navodno je riječ o povratu duga, objašnjenje su konzalting-usluge, a istraga je navodno zastala za bivše vlade.

>>Policija u Srbiji privela Miroslava Miškovića i još 8 osoba

Ključne riječi

Komentara 22

PI
pidocha
10:58 13.12.2012.

jel to onaj šta je početkom rata trgova sa arkanom pod zaštitom vučića.... ma ne mogu naprosto da verujem

Avatar Topgen
Topgen
18:15 13.12.2012.

Ovo je srpski KIutle. A mi smo Kutlu rjesili ima preko 15 godina. .. Srbi , kasnite , haha

TE
tester
09:07 13.12.2012.

svaka sličnost s hrvatistanom je "slučajna"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije