Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO SE POHVALIO I PRVIM PRESUDAMA

Uhićen u studenom lani zbog porezne prevare od 23 milijuna eura, već nepravomoćno osuđen

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
13.04.2022.
u 09:18

Iz EPPO-a su poručili da je "ovako brza presuda dokaz da EPPO sjajno i efikasno provodi međudržavne akcije i operacije".

Zapljena 23 milijuna eura i uhićenje šest osoba. To je bio rezultat akcije koju je u studenom lani pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.  Tada uhićene osobe sumnjičile su se za udruživanje u kriminalnu grupu  koja se bavila prevarama na porezima.  Radio se o tzv. shemi  nestajućih trgovaca, koji su organizirali da platinaste kovanice ponovo cirkuliraju preko istih tvrtki. Na takvo poslovanje nije plaćen PDV, no to nije spriječilo brokera druge tvrtke čije središte bilo u Njemačkoj, da traži laćanje PDV-a, čime je njemački proračun oštećen za 23 milijuna eura. Cijela  prevarantska operacija se vodila iz Hamburga, dok se novac zarađen na varanju s PDV-om prao se u Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.

Šest mjeseci kasnije, jedan od tada uhićenih, slovački državljanin,  sudu u Münchenu nepravomoćno osuđen je na tri godine i tri mjeseca zatvora. Osim toga oduzeto mu je 170.000 eura  te mu je u Slovačkoj zaplijenjen stan  i devet komada oružja.

Iz EPPO-a su poručili da je "ovako brza presuda dokaz da EPPO sjajno  i efikasno  provodi međudržavne akcije i operacije". Naveli su da bi u prošlosti trebale godine da se ovakav slučaj istraži i presudi,  dok je  sada završen u nekoliko mjeseci.

I u pravu su zbog te samohvale jer postoje sedam mjeseci, a u tih su sedam mjeseci zaprimili i procesuirali 2832 prijave povezane s raznim gospodarskim malverzacijama na  području Europske unije te su na osnovu tih prijava otvorili 576 istraga od kojih je sa zadnjim danom 2021. aktivno bilo njih 515. U tim istragama istraživali su štetu koja se procjenjuje na 5,4 milijarde eura, pri čemu su do sada zaplijenili imovinu vrijednu od 147,3 milijuna eura.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije