Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKI ŠPIJUN

Uhićen Rus koji je planirao likvidacije u Puli, optužen za veleizdaju i terorizam

Ukrainian law enforcement officers detain a Security Service (SBU) general Valery Shaitanov in Kiev
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
04.05.2020.
u 22:51

Jedna od tema tih tajnih susreta u Hrvatskoj, tvrde izvori ukrajinskog SBU-a, bilo je ubojstvo Adama Osmajeva

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), kao dio šire operacije više država zapadne alijanse, sudjelovala je u razotkrivanju tajnih susreta pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igora Egorova i njegova vrbovanog suradnika general-majora ukrajinske tajne službe (SBU) Valerija Šaitanova (57) na teritoriju Republike Hrvatske, pišu ukrajinski i britanski mediji. General-major Šaitanov uhićen je u Kijevu prije nekoliko dana i optužen za veleizdaju, terorizam i špijunažu u korist Rusije.

Šaitanov je zaista krupna zvijer. Do uhićenja je bio šef Odjela za specijalne operacije SBU-a. Ni njegov ruski hendler, pukovnik FSB-a Igor Egorov, nije ništa manje poznat u obavještajnim krugovima. Zapadne službe tvrde da je pripadnik elitnog odjela Vimpel, zaduženog za provođenje svih vrsta tajnih operacija, uključujući sabotaže i ubojstva, izvan ruskog teritorija. Neki ga povezuju, poput poznatog britanskog istraživačkog portala Bellingcat, s rušenjem malezijskog zrakoplova MH 117 nad okupiranim dijelom Ukrajine, prenose 24sata.

Optužbe protiv general-majora Valerija Šaitanova ukrajinska služba SBU javno je potkrijepila fotografijama i snimkama.

Prema dostupnim obavještajnim informacijama iz zapadnih izvora, Egorov i Šaitanov susretali su se u turističkoj destinaciji Puli (najmanje tri puta, od rujna 2015. do listopada 2019.). Jedna od tema tih tajnih susreta u Hrvatskoj, tvrde izvori ukrajinskog SBU-a, bilo je ubojstvo Adama Osmajeva, čečenskog dragovoljca koji se borio na strani Kijeva tijekom sukoba s Rusima u istočnoj Ukrajini, a koje je trebao organizirati Šaitanov.

Čečen Adam Osmajev od 2012. godine je na ruskoj tjeralici zbog navodnog planiranja atentata na predsjednika Vladimira Putina. Nakon rata preživio je dva atentata, a u drugom pokušaju ubijena je njegova supruga Amina Okujeva. Sumnja se da je oba pokušaja ubojstva organizirala Rusija.

Uhićenje Šaitanova, procjenjuju nezavisni analitičari, velik je udarac na ambicije moćnog ruskog FSB-a, koji je u posljednjih nekoliko godina doživio ozbiljne blamaže u svojim europskim operacijama. 

Obavještajni analitičari smatraju da Ukrajinci ne bi objavili podatke vezane za djelovanje europskih sigurnosnih službi, uključujući hrvatsku, bez jasnog ranijeg dogovora. SOA nije željela komentirati ove podatke. No iz svega je  jasno da ruski obavještajni aparat, bez obzira na to je li vojni ili civilni, ne može neopaženo djelovati na hrvatskom teritoriju.

Ključne riječi

Komentara 3

IV
ivica.vranjic
06:57 05.05.2020.

Sve hapse samo ove naše izdajnike biraju na izborima!

DU
Deleted user
06:34 05.05.2020.

I tko je tu izdajnik i špijun... Trenutni režim u Kijevu?

Avatar CarolUI80
CarolUI80
23:13 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije