Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvat iz zezancije pozdravljao 'Hitlerovim pozdravom', zabranjen mu ulazak u Austriju

Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga
19. svibnja 2019. u 13:16 160 komentara 7374 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Hrvatskom državljaninu koji je jučer zbog tzv. Hitlerova pozdrava uhićen nakon komemoracije u Bleiburgu izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju. 

Političari u Bleiburgu Ministri, zastupnici... Kuščević, Šeks, Esih, Bulj... pogledajte tko je sve bio u Bleiburgu

„Kada iziđe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju“, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio. 

1 / 40
Bleiburg - komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije

Radi o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja uzdignuo desnu ruku u znak nacističkog pozdrava. 
 
Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga. 

Bleiburg 74. obljetnica Bez incidenata u Bleiburgu: 'Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo'

U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubraja i znakovlje NDH.

Prošle godine policija je na skupu i oko njega zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhitila sedmoricu sudionika. 

1 / 6
Bleiburg - prosvjednici nosili transparent 'Ustaše i četnici, zajedno ste bježali'

 

Varaždinski vijećnik HDZ-a Damir Laljek za Varaždinski.hr rekao je kako se uhićeni muškarac "šalio":

- Jedan putnik koji je bio s nama je, više iz same zezancije, u Bleiburgu podigao desnu ruku kao znak fašističkog pozdrava i to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i privedu. Prije polaska kući, interveniralo se je kod austrijske policije te se molilo da se naš sumještanin pusti kako bi se s nama vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud. Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a da će naš sudionik koji je uhićen ostati u zatvoru. S austrijskom policijom nema šale, a kazne za ovakve prekršaje su i do nekoliko tisuća eura - ispričao je Laljek.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    bez milosti prema fašizmu...

  • chemica:

    Pomalo egzotičan smisao za humor. Tipičan hadezeovski.

  • banijash:

    Pa sad treba skupit 4000 eura.. onako iz zezancije. Pa 30 dana zatvora dodatna zezancija. Tek toliko da neki Balkanac iz HDZ-a nebi rekao da Austrijanci nemaju smisla za humor.