Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Uhićeni 'humanitarac' Primorac zakladu je oštetio za 14 milijuna kuna!

Primorac je osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.
04. veljače 2014. u 19:36 54 komentara 26514 prikaza
jozo primorac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebačka je policija u utorak ujutro, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO), uhitila Jozu Primorca, humanitarnog djelatnika i građevinskog poduzetnika, a potom je pretražena njegova kuća u Šestinama.

Predao 215 računa iz BiH

Primorca, povratnika iz Švicarske, sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti, za krivotvorenje službene isprave te za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Uhićen je zbog sumnje da je, kao predsjednik njezina Upravnog vijeća, s računa švicarske zaklade Hilfe für kinder između 2004. i 2008. godine podigao iznos od 14,1 milijuna kuna, “kojim se nepripadno okoristio i u tom iznosu oštetio zakladu”.

Kako bi prikazao da je taj novac utrošen za rad zaklade, Primorac je u listopadu 2010. Ministarstvu financija Republike Hrvatske predao blagajničke isplatnice Bosne i Hercegovine prema kojima je u humanitarne svrhe u toj zemlji uplatio pola milijuna kuna. Također je predao i 215 računa iz BiH, koje su izdale tvrtke Elvin i Galeb komerc iz Velike Kladuše te Try bar Europa iz Bosanskog Novog.

Ne može opravdati trošak

Na tim je računima naznačeno da su spomenute bosanske tvrtke za zakladu obavile 6,1 milijun kuna vrijedne poslove.

Međutim, putem međunarodne pravne pomoći iz BiH uskoro su stigle informacije da su ti računi mahom krivotvoreni, a nakon čega je policija RH u srpnju 2012. podnijela ŽDO Zagreb kaznenu prijavu. A čak i kad bi spomenuti računi iz BiH bili stvarni, Primorac još uvijek nije uspio opravdati trošak preostalih 7,5 milijuna kuna uzetih s računa zaklade Hilfe für Kinder.

Osim toga, ŽDO Primorca sumnjiči i da je tijekom 2006. i 2007., kao upravitelj hrvatske zaklade Primorac – pomoć ugroženoj djeci, oštetio državni proračun za 542.463 kune neplaćanjem poreza na dobit i PDV-a na stanove koje je prodao za gotovinu, između ostalog i nekim poznatim sportašima.

Istraga u Švicarskoj

Poslovanje Joze Primorca, nekadašnjeg lidera švicarskog HDZ-a, 2008. počela je istraživati švicarska policija jer im nije bilo jasno gdje završavaju milijuni franaka koje taj humanitarac šalje u Hrvatsku. U slučaj su se potom uključili hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca i DORH, a potom i Porezna uprava RH, koja je od Primorca zatražila račune za gradnju kuća za siromašne građane.

BESPRAVNA GRADNJA Srušena kuća za siromašne Zaklade Primorac 1985 NIJE 95 POSTO BBC povukao tvrdnje o prijevari Live Aida

Nakon što Jozo Primorac bude saslušan, ŽDO Zagreb će sucu istrage Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora. Uhićenik naime ima tri državljanstva – hrvatsko, švicarsko i BiH, pa postoji opasnost od bijega iz zemlje.

Jozo Primorac najveći je porezni dužnik u Zagrebu te drugi najveći dužnik u Hrvatskoj. Državi je dužan 13,3 milijuna kuna, od toga 8,4 milijuna kuna za porez i prirez na dohodak te još 4,9 milijuna kuna za neplaćene doprinose. Porezna uprava još je prije nekoliko godina podnijela optužni prijedlog DORH-u zbog njegova izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak. U međuvremenu je Primorčev dug zbog kamata znatno narastao, a on tu obvezu ne priznaje.

Iako je gradio niz nekretnina, u Šestinama živi u - zemunici

Jozo Primorac postao je poznat javnosti kad je počeo graditi kuće sa stanovima za siromašne, a koje je navodno iznajmljivao po jednu kunu na deset godina. Iako je sagradio niz nekretnina, u zagrebačkim Šestinama živi u - zemunici, koju je policija u utorak pomno pretražila. Pretpostavka je da se Primorac odlučio na tako nekonvencionalan način stanovanja zato jer nije mogao dobiti dozvolu za gradnju kuće, a više ne želi riskirati otkako je u Zagrebu morao srušiti tri bespravno sagrađena objekta.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Srboljub_Karahadzisavic:

  izgleda da ta Hilfe nije bila za Kinder vec je ta Hilfe bila namijenjena iskljucivo njemu. tzv."humanitarne" zaklade treba puno strozije kontrolirati. da se ne dogodi cirkus kao oko afere sa roditeljima pokojne Nore i onih "humanitaraca" iz Nove Gradiske

 • puši kurac:

  majke ti mile pa sve sami dobrotvori i humanitarci a nama sve gore!!

 • Avatar __________
  __________:

  ništa novo, nije ni prvi ni zadnji dobrotvor i humanitarac koji je uhvaćen s prstima u pekmezu