Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPRAVNA GRADNJA

Srušena kuća za siromašne Zaklade Primorac

07.12.2001.
u 00:00

* U Hrvatskoj je dosad uklonjeno 175 bespravno sagrađenih objekata, najviše na području inspekcijske područne jedinice Zagreb

U akciji uklanjanja bespravno sagrađenih objekata jučer je sa zemljom sravnjena obiteljska kuća Zaklade Primorac u Kelkovićima 21 u zagrebačkim Šestinama. Investitor Jozo Primorac, poznat po tome što stanove na deset godina dodjeljuje siromašnim obiteljima s mnogo djece uz simboličnu najamninu od jedne kune, kuću u Kelkovićima počeo je graditi protekloga ljeta bez građevne dozvole. Inspekcija ga je u gradnji zaustavila u temeljima 23. srpnja, a zaključak o dozvoli izvršenja donijela je 10. listopada jer se gradnja uklopila u program suzbijanja bespravne gradnje u samome začetku. No, Primorac se oglušio na inspekcijska rješenja i gotovo dovršio katnicu s dva stana koja je jučer teškim građevnim strojem srušena.

Rušenje je pokušala odgoditi predstavnica Zaklade Primorac koja novinarima nije htjela reći svoje ime.

- U kuću su se za Božić trebale useliti dvije obitelji, svaka s četvero male djece. Obitelj Nenada Živkovića, kojega Grad deložira iz bespravno useljenih 16 kvadrata potkrovlja u Adžijinoj 40, i obitelj Biserke Kosanović iz Brezovice. One ni ne znaju da su im stanovi dodijeljeni jer im je to trebalo biti božićno iznenađenje. Investitora je trebalo kazniti, a ne rušiti kuću u kojoj se moglo zbrinuti osmero djece - kazala je predstavnica Zaklade.

- Gospodin Primorac je investitor koji svjesno krši zakon. On zna što bi trebao raditi, ali ovo mu je već treći bespravni objekt. Jednoga je uklonio sam, drugoga i taj u Kelkovićima uklonilo je Ministarstvo - kazala je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Marijana Petir.

Jozo Primorac kaže da je dao zahtjev za dozvolu, ali kako sve to dugo traje, na jednoj lokaciji čekao ju je tri godine, odlučio je graditi.

- Nije mi jasno zašto ne ruše onima koji grade bez ičega. Mene su pustili da dovršim i onda mi ruše, a nisam gradio za sebe, nego za sirotinju - kazao je J. Primorac.

U Hrvatskoj je dosad uklonjeno 175 bespravno sagrađenih objekata, najviše na području inspekcijske područne jedinice Zagreb. Dio su uklonili sami investitori, a prisilna rušenja prošla su, kao i jučerašnje, uglavnom bez incidenata.

Branka Crnčević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije