Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTIO I LAŽNI IDENTITET

Uhićen bivši pripadnik HVO-a: Osnivao improvizirane zatvore po Orašju, a jedan imao i u svojoj garaži

zatvor
Pixabay
23.07.2021.
u 07:30

Zatvarao je zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske, Bošnjake koji su bili  Vojske Republike Srpske te  hrvatske, srpske i bošnjačke civile za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Pero Vincetić (53) zvani Konj, koji se koristio i lažnim identitetom Marko Vidović  osumnjičen je za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen od svibnja 1992. do lipnja 1993. na  području Orašja  u BiH. Vincetić ima državljanstva Hrvatske i BiH, bio je pripadnik HVO-a, a zbog spomenutog zločina bio je još 2010. optužen u BiH. No njima je navodno bio nedostupan jer su tvrdili da imaju operativne podatke da se skriva u Hrvatskoj Hrvatska je zatražila ustupanje predmeta,  pa je na koncu Vincetić, koji je se koristio i lažnim identitetom uhićen te je odveden na ispitivanje u tužiteljstvo, a potom i pred suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor  zbog opasnosti od bijega. Inače, ratni zločin za koji se sumnjiči, počinjen je nad 80 osoba,  a 23 osobe su ubijene.

Događao se to, kažu u tužiteljstvu,  tijekom rata u Bosni i Hercegovini između pripadnika Vojske Republike Srpske s jedne strane i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (Armije BiH) s druge strane te oružanog sukoba između pripadnika HVO-a i pripadnika Armije BiH.

Vincetić je  do rujna 1992. obnašao dužnost  zapovjednika Vojne policije Operativne zone Posavina,  a od rujna 1992. do 28. lipnja 1993.  bio je  zapovjednik 5. bojne Vojne policije Posavina–Orašje  koja je djelovala u  sklopu 106. brigade HVO-a Orašje. Sumnjiči ga je da je s tih pozicija  osnovao improvizirane zatvore u prostorijama  Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskog centra u Orašju te više manjih zatvora na različitim lokacijama na području općine Orašje.  Među takvim manjim zatvorima bili i improvizirani zatvor u garaži pored obiteljske kuće te u atomskom skloništu u Orašju.

U te improvizirane zatvore, kako ga se sumnjiči, sam ili s drugim pripadnicima HVO-a, zatvarao je zarobljene   pripadnike Vojske Republike Srpske, Bošnjake koji su bili  Vojske Republike Srpske te  hrvatske, srpske i bošnjačke  civile za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima Vojske Republike Srpske. Sumnjiči ga se da je zatočenje ratne zarobljenike i civile psihički i fizički ih zlostavljao te da je sudjelovao u nanošenju teških  ozljeda.  osim toga sumnjiči ga se i da je mučio i nečovječno postupao prema civilima, a ali i da fizički zlostavljao civile Srbe i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s neprijateljem.

Vincetić se sumnjiči i da je pripadnike  Vojne policije HVO-a i sebi podčinjene poticao da zlostavljaju i ubijaju zarobljene vojnike i civile te da nije učinio ništa da to spriječi i kazni, iako je znao da su neka zlostavljanja završila i ubojstvima. Sam je pak, kako se sumnja, osobno protuzakonito zatvorio veću broj civila srpske nacionalnosti nakon čega je  sudjelovao u njihovom zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora. Uslijed svega toga 23 osobe su  preminule, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške  ozljede.

Ključne riječi

Komentara 22

PC
Pacta_Conventa
10:47 23.07.2021.

23 vojnika ? U posavini je ubijeno 2000 Hrvstskih civila a u Vukovaru 2300 , koliko je Srba odgovaralo za to ?

CR
crocro
07:49 23.07.2021.

Ovaj pravi EUJ, nevini viteški dubokobalkanski janez, trpi česte mentalne ispade. Bolest ga navodi da ostavlja komentare koji nemaju niti glave, niti repa a niti ikakvog smisla i sadržaja. Ako ne možete povezati što je želio reći, to je posljedica bolesti, nemojte mu zamjeriti.

KO
kokomir
10:40 23.07.2021.

Ubistva zarobljenih vojnika i civila, mučenje, silovanje...A ovo što piše da je "sumnjao", to će mu možda biti uzeto kao olakšavajuća okolnost, da dobije što manu kaznu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije