Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2016. u 21:44

Dozvole su izdane još za bivše Vlade koja je potpisivanje ugovora odgodila nakon izbora

Premijer Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić potpisali su u petak ugovore o istraživanju nafte i plina za šest polja u Slavoniji iako je vrlo izvjesno da će sljedećeg tjedna, ako Sabor izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade, obojica tek biti premijer i ministar u tehničkoj Vladi. Orešković se pri tome nije osvrtao na pitanje novinara treba li kao premijer na odlasku potpisivati dugoročne koncesije. A to je pitanje bilo i više nego na mjestu.

Naime, natječaj za istraživanje ugljikovodika u Slavoniji raspisan je još za mandata bivše Vlade Zorana Milanovića u kojoj je resor gospodarstva vodio Ivan Vrdoljak. Iako su bile izdane dozvole za tih šest istražnih polja u Slavoniji još u lipnju prošle godine, Milanovićeva Vlada nije potpisala ugovore s Inom, nigerijskom tvrtkom Oando Plc i kanadskom kompanijom Vermilion Energy. Na sjednici Vlade krajem rujna 2015. godine odlučeno je da se to potpisivanje ugovora odgodi nakon izbora koji su se održavali početkom studenog. Tako je bivša Vlada odluku o konačnom potpisivanju ugovora o istraživanju nafte i plina u Slavoniji prepustila budućoj Vladi.

Doduše, stvar se oko istraživanja nafte i plina tada bila zakomplicirala i jer su tvrtke koje su dobile dozvole za polja u Jadranu odustale od cijelog posla zbog neriješenih pitanja pomorske granice Hrvatske i Crne Gore pa je Milanovićeva Vlada ukinula te dozvole. No dozvole za slavonska polja nije ukinula. Na potpisivanje tih ugovora, dakle, čekalo se još od lipnja prošle godine. Stoga nije bilo potrebe da se žuri s njihovim potpisivanjem ni sada kad je očito da je i Oreškovićeva vlada na odlasku.

I aktualni premijer kao i aktualni ministar gospodarstva također su, prije nego što su stavili svoje potpise na te koncesijske ugovore, trebali pričekati da vide kako će se rasplesti sadašnja kriza vlasti i konačnu odluku o tome prepustiti novom premijeru i novom ministru gospodarstva kao što su to prošle godine učinili Zoran Milanović i Ivan Vrdoljak.     

Komentara 1

DU
Deleted user
08:09 13.06.2016.

Mi uvijek nešto kemijamo i čekamo. Svi se nadaju bogatim nalazištima i velikoj zaradi. Šta ako istraživanja ne nađu velike zalihe? Da su vlade do sada imale više petlje i sluha za opće dobro, a ne za osobne interese, možda bi nam bilo puno bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije