Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPORUKA SMANJENA ZA 60 POSTO

Ugovor AstraZenece s EU jednak kao s Britanijom. Nama kasni isporuka, ali ne i njima!

AstraZeneca Covid-19 Vaccination - Netherlands
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
1/3
18.02.2021.
u 10:50

U oba ugovora navedeno je kako će AstraZeneca napraviti "najveći mogući napor" da proizvede i isporuči cjepivo

Ugovor farmaceutske kuće AstraZeneca i Velike Britanije oko kupnje cjepiva protiv koronavirusa u ključnom navodu isti je kao ugovor te kuće s Europskom komisijom.

U oba govora kaže se kako će AstraZeneca napraviti "najveći mogući napor" da proizvede i isporuči cjepivo, što je bio glavni argument AstraZenecina napada na Europsku komisiju, odnosno točka na kojoj su šefovi te kompanije bazirali opravdanje za kašnjenje isporuke.

Također, u ugovoru se kaže da cjepivo može stići u Veliku Britaniju i iz europskih proizvodnih pogona, baš kao što i u europskom ugovoru kažu da se Europa može snabdijevati iz pogona u Velikog Britaniji. No dok je u Britaniju isporuka cjepiva išla neometano, za EU se ona naglo smanjila za 60 posto.

Europska komisija bila je pod udarom zbog, kako se tvrdilo, nemuštog sastavljanja ugovora koji je rezultirao smanjenjem isporuke u sve europske zemlje. Međutim, ugovor s Velikom Britanijom otkriva drugu sliku i prema njemu nije bilo razloga da se proizvođač odnosi prema Britaniji imalo drukčije nego prema EU. 

Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Komentara 26

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:14 18.02.2021.

pa šta ta Englaska izlaskom iz Eu nije trebala propasti kao i Rusija kada je dobila sankcije ?

Avatar Mr.krek
Mr.krek
11:16 18.02.2021.

I bolje samo bi nas trovali, od svuda nas napadaju al nam nista nemogu naprijed hrvatska

JO
jorgen
11:15 18.02.2021.

Ajmo se praviti naivni, kao jučer rođeni, pa nikada nismo čuli za zakulisne igre i političko-ekonomska pogodovanja. Ajmo naivno smatrati da se svi drže Ugovora kao pijan plota. Pa i dalje biti začuđeni da kako, da zašto. Jer sigurno se Britanci ne bi osvetili za onaj cirkus na granici s tisućama kamiona u zastoju kada se EU osvećivala zbog Brexita. Ne. Gdje bi oni. Pobili milijune Indijaca, sudjelovali u svakom intervencionističkom ratu zadnjih 20-30 godina. Gdje bi uopće pomislili da se oni ne bi držali Ugovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije