Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALO, OPERATERI!

Prevaranti sklapali ugovore za mobitele na tuđa imena pa žrtvama stizali računi po 1500 kuna i više!

mobitel
Foto: ilustracija
31.12.2014.
u 10:32

Četvero građana Bjelovarsko-bilogorske županije dobilo račune za telekomunikacijske usluge o kojima ni sanjali nisu

Da kreativnost prevaranta nema granica pokazuju u samo dva tjedna policiji prijavljena četiri nesvakidašnja slučaja. Naime, četvero građana Bjelovarsko-bilogorske županije postala su žrtvama prijevara jer je netko, koristeći njihove osobne podatke, s teleoperaterima zaključio korisničke ugovore. Prevaranti su dobili mobitele i koristili mobilne usluge, a na adresu ni krivih ni dužnih žrtava stigli su računi u rasponu od 1500 do 2200 kuna.

Među njima je i 74-godišnji Dušan Slavujević iz Prgomelja nedaleko Bjelovara.

– Šokirao sam se početkom prosinca dobivši račun od gotovo 1600 kuna! Na moje je ime netko zaključio ugovor, kupio mobitel i u 19 poziva razgovarao tri sata – priča D. Slavujević. Odmah se uputio u policiju i poslovnicu teleoperatera prijaviti slučaj.

– U poslovnici teleoperatera su mi obećali da neću morati platiti dug koji nisam napravio – kaže D. Slavujević.

Iz teleoperatera poručuju da temeljem kaznene prijave otpisuju dugovanja, ali i to da su svjesni zlouporaba zbog kojih su, tvrde, proširili provjeru osobnih podataka kod sklapanja ugovora „na daljinu“. No, četiri primjera kazuju da očito nisu poduzete sve mjere.

Potvrđuju to i u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, kojoj je također prijavljeno nekoliko slučajeva.

– Utvrdili smo da teleoperateri  nisu poduzeli odgovarajuće mjere zaštite osobnih podataka, a bilo je i propusta kod dostava uređaja – kazao je, između ostaloga, ravnatelj AZOP-a Ante Rajkovača. I Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), svjesna problema „ugovaranja na daljinu“, tražila je od operatera postavljanje preciznijih procedura koje će smanjiti mogućnost prijevara.

– Svaki takav slučaj je kazneno djelo pa oštećene osobe slučaj prvo trebaju prijaviti policiji, a kopiju prijave kaznenog djela priložiti u prigovoru operatoru kod kojeg je kriminalac lažno zasnovao pretplatnički odnos – kažu u HAKOM-u. Policija će provesti istragu i žrtvama dostaviti podatke počinitelja kako bi eventualnim privatnim tužbama nadoknadili nastalu štetu. No, isto tako poručuju građanima da budu oprezni dajući osobne podatke, posebice OIB, JMBG, datum rođenja i broj osobne iskaznice, kako ne bi postali žrtvama takvih ili sličnih kaznenih djela.

>> Uhićen zbog računalne prijevare i krađe identiteta

Komentara 9

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
11:08 31.12.2014.

Ugovor možeš sklopiti kraj svake bandere i kontejnera za smeće a kad ga trebaš raskinuti traže te papirologije kao da uzimaš kredit na 20 godina, zato se i događaju takve stvari. Ugovori za bilo koji telekom bi se morali raditi samo u POSLOVNICAMA na šalteru, ali s obzirom da telekom-mafija zarađuje teške milijune kojekavim navlukašama ništa od toga.

MI
Milkica
13:26 31.12.2014.

Pa svaka te šuša traži OIB, a to i nije tajni podatak, zar ne? Sad mi moramo paziti da zaštitimo ono bez čega se više ne može živjeti. Prvo su tre tražili JMBG, onda je uveden OIB, ali su svjedeno svi tražili i JMBG i OIB (i to nije bilo dovoljno da ih znaš napamet, trebalo je imati dokument s tim brojem). I sad da mi budem oprezni. Kako? Pa ne dajem ga prodavačici u dućanu, ali za masu stvari je potreban. Genijalan izum.

DD
dr dragon
11:18 31.12.2014.

Pa o pravednosti vam cijelo vrijeme tupi nas predsjednik tu pravdu nam on prodaje vec 5 godina!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije