Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uginuli dupini imali su ozljede bubnjića koje uzrokuje buka

Pomor dupina Talijani povezuju s istraživanjem nafte i plina u Jadranu
15. svibnja 2014. u 20:33 7 komentara 12717 prikaza
dupin
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Uginuli dupini koji su lani nađeni na talijanskoj obali Jadrana imali su probušene ili oštećene bubnjiće. Kod njih 14, nasukanih u samo tri dana prošlog listopada, veterinari su pronašli ozljede koje je, kažu, mogla prouzročiti samo jaka buka.

Kornjače pune klora

Zbog tog su detalja dosad misteriozni pomor tih morskih sisavaca talijanski biolozi – ali i političari – povezali sa seizmičkim aktivnostima norveške tvrtke Spectrum kojima je svrha otkrivanje nalazišta plina i nafte u podmorju hrvatskog dijela Jadrana, pri čemu su “ispaljivani” zvučni valovi od 240 decibela. Otprilike u isto vrijeme i u Hrvatskoj, uz obalu Istre, pronađena su najmanje četiri uginula dupina, a zabilježen je i masovni pomor morskih kornjača – njih 200-tinjak pronađeno je na talijanskim plažama.

– Dupini imaju vrlo osjetljiv akustični aparat, koriste ga za komunikaciju, ali i za dobivanje podataka o okolišu u kojem žive. Zbog morskih struja koje uz istočnu obalu teku od juga prema sjeveru, a uz zapadu obalu prema jugu, gotovo je sigurno da su životinje uginule bliže hrvatskoj obali – kazao je ravnatelj Zaklade za zaštitu morskih kornjača pokraj Riminija Sauro Pari.

Uzrok pomora kornjača nije objašnjen iako je utvrđeno da su bile pune klora.

dupin Brutalan čin Pronađen kraj Vrsara: Vatrenim oružjem ubijen dobri dupin!

– Ne mogu to povezati s Hrvatskom, no sigurno su uginule zbog ljudskog djelovanja – kaže Pari.

Politički pritisak protiv hrvatskog plana eksploatacije plina i nafte raste, dijelom zbog ekologije, ali dijelom i zbog ekonomije. Eurozastupnik Andrea Zanoni zatražio je da se “Hrvatska ponaša u skladu s EU normama”, urgirao je kod povjerenika za okoliš Janeza Potočnika te inzistira da Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor pozove hrvatskog veleposlanika.

Zabrana eksploatacije

Njegovoj inicijativi pridružili su se i drugi političari, pogotovo zato što je Italija nedavno ponovno uvela zabranu eksploatacije nafte i plina iz svog podmorja.

Digital Journal

O bušenju pod morem nije bilo javne rasprave

Potencijalne rezerve nafte i plina ispod plavih hrvatskih obalnih voda mogle bi predstavljati gospodarsku konkurenciju turističkim potencijalima Jadrana ako se Vlada odluči na to, piše Digital Journal, apostrofirajući da se turistički imidž Hrvatske uvelike gradi na slici čistog i ljudskom rukom nezagađenog okolišu i ljepotama. Nedostajala je i javna rasprava o predloženim bušenjima koja mogu utjecati na turistički dragulj zemlje.

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

  • info_punkt:

    odvratno...

  • MXLCLGTG:

    ma nasi ministri kazu da je to savremena tehnologija kako da ne.

  • novo vriijeme:

    Toliko o studiji zaštite okoliša, naravno to su talijani izbušili bubnjiče dupinima da nam napakoste , već čitam naklapanja po drugim medijima na tu temu. jadne životinje, pametne i pune povjerenja pomažu ljudoma, nedavno je jato dupina spasilo plivača od morskih pasa.