Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednička akcija

Ugašena platforma preko koje je oprano milijardu eura

Kriptovalute
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.01.2023.
u 07:05

Bitzlato, platforma za kupnju i prodaju kriptovaluta, bila je meta združene policijske operacije zbog sumnje da se preko platforme pere novac zarađen na kriminalu. U operaciji su sudjelovale policije više zemalja, a potpomagao ju je Europol

Bitzlato, platforma za kupnju i prodaju kriptovaluta, bila je meta združene policijske operacije u kojoj su sudjelovale policije više zemalja, a potpomagao ju je Europol. Operacija koju su predvodili francuski i američki istražitelji rezultirala je uhićenjem šest osoba na Cipru, u Španjolskoj, Portugalu i SAD-u te zatvaranjem infrastrukture kojom se Bitzlato služio u Francuskoj, kao i same platforme, zbog sumnje da se preko Bitzlata pere novac zarađen na kriminalu.

Europol objašnjava da je platforma Bitzlato bila mjenjačnica kriptovalutama koja je djelovala diljem svijeta. Registrirana je u Hong Kongu, a istražitelji tvrde da se preko nje prao novac zarađen raznim kriminalnim aktivnostima te pretvarao u ruske rublje. Navode i da je gotovo polovina transakcija koje su provedene na Bitzlatu bila povezana s kriminalnim aktivnostima.

Procjenjuje se da je preko Bitzlata razmijenjena imovina vrijedna oko 2,1 milijardu eura (119.000 BTC). Pretvaranje kriptoimovine u druge valute nije nezakonito, no istraga je pokazala da je 46% takvog pretvaranja imalo veze s kriminalom. Radilo se o otprilike milijardu eura. Jedna je osoba uhićena na Cipru, tri u Španjolskoj te dvije u SAD-u. U SAD-u je uhićen i glavni administrator platforme, a financijski direktor uhićen je u Španjolskoj. Pretraženo je osam kuća i zaplijenjeno 18 milijuna eura u kriptovalutama, automobili i elektronička oprema. Zamrznuto je i više od 100 kriptoračuna na kojima je bilo oko 50 milijuna eura.

>> VIDEO: Bolje ih je jesti u manjim količinama: Ovih deset namirnica mogu vas učiniti nesretnima!

Komentara 2

PO
poluprovokator
09:54 25.01.2023.

...i baš se zvala Bitzlato? Kladio bih se da oni u tim zemljama ne koriste riječ "zlato".

Avatar SAM
SAM
08:42 25.01.2023.

Što je sa milijardama koje je pokrao HDZ? Oni jadnu frizerku proganjaju za 0.09 eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije