Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jovanovićevi gafovi

Udžbenici, ocjene, Mamić... Ministar išao bez pripreme i đonom

'11.07.2012., Donje Svetice 38, Zagreb - Zeljko Jovanovic, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/5
23.05.2013.
u 09:45

Zdravstveni – 
Kad se bura stiša, vratit ćemo se na početak rasprave o tom programu.

Zdravstveni odgoj ne krši ničija prava i jedan je od najboljih poteza koalicijske Vlade, izjavio je lani potkraj studenog ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović. Jučer je taj “jedan od najboljih poteza koalicijske Vlade” pao na Ustavnom sudu, i to ne zbog sadržaja, nego zbog načina na koji je donesen.

Namjere dobre, put loš

Kao i u mnogim drugim situacijama, Jovanović ni pri donošenju zdravstvenog odgoja nije posustajao, dosljedno je ostao pri odluci da će zdravstveni, uključujući i spolni odgoj kakav su predložili zaživjeti u hrvatskim školama. Namjeru mu sigurno nisu bile loše, ali stoji i to da je put u pakao često popločan dobrim namjerama.

Hoće li mu presuda Ustavnog suda biti pouka da ubuduće bude kooperativniji, Jovanović će pokazati uskoro. Prvi test bit će (ne)ustrajavanje na novim udžbenicima, protiv kojih se izjasnila stručna javnost, ali i dio nakladnika. Jedna od najvećih ministrovih pogrešaka bilo je donošenje Pravilnika o napredovanju u zvanjima koji je, istine radi, donijelo Nacionalno vijeće za znanost, ali iza kojeg je ministar čvrsto stao. Time je protiv sebe okrenuo najveći dio akademske zajednice, posebno humanističko i društveno područje. No, ministru to nije bilo dovoljno pa je javnost žestoko iziritirao dodjeljivanjem sportskih mirovina. Mnogi se još sjećaju afere s ravnateljem Krešimirom Mihajlovićem, koji je u školi imao plakat “ratnih zločinaca” Gotovine i Markača, zbog čega je smijenjen. Kratko poslije toga Gotovina i Markač su oslobođeni, a slučaj je na sudu. Na sudu s Jovanovićem i skupina je ravnatelja koje je smijenio jer su, kako je ministar tada objasnio medijima, protuzakonito upisivali djecu u srednje škole. I ukidanje ocjena na polugodištu mnogi drže gafom aktualnog ministra. I u to je, kažu upućeni, ušao nepripremljeno. Nije slušao glas struke.

Prosvjetari se sjećaju da je potkraj ljeta prošle godine smanjenje njihovih plaća pokušao opravdati pogreškom računovođa, da ih je optužio da “žive na tuđoj grbači” i da nije platio dane provedene u štrajku. Mnogi su mu zamjerili i to što je pristao na neprihvatljivu razinu javnih svađa sa Zdravkom Mamićem.

Mora ići sporije

– Ministru Jovanoviću nedostaje doza diplomatskog ponašanja u rješavanju zadataka koji su pred njim. Neovisno o tome jeste li u pravu, ponekad treba ići sporije, poštovati proceduru i dopustiti i onima koji imaju drukčiji stav da iznesu svoje argumente. A meni se čini da on prečesto podcjenjuje one koji ne misle isto kao on – komentirala je psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor ponašanje ministra Jovanovića.

– To govori o karakteru osobe koja je svadljiva i nema strpljenja, ali i da pod svaku cijenu želi pokazati koliko je pametna, koliko zna i koliko su mudre odluke koje donosi. Način na koji to radi pomalo je nezreo – zaključila je prof. Nazor.

>>Jovanović: Neću dati ostavku, nismo prekršili nijedan zakon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije