Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnjaju na povredu ustava

Udruge glazbenika optužuju ministricu Obuljen Koržinek za manipulacije

Foto: Samir Cerić Kovačević
1/2
04.01.2024.
u 12:56

Budući da je riječ o presedanu na razini Europske unije i na jedinstvenom digitalnom tržištu, Europska organizacija nezavisnih glazbenih izdavača izrazila je jasan stav i spremnost na podršku u eventualnim postupcima pred europskim institucijama i Europskim sudom

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) zabrinuti su zbog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojemu ove godine u listopadu ističe rok kojim su izvođači i izdavači mogli retroaktivno urediti odnose. Smatraju da će doći do brojnih sudskih sporova, a potiču i na obraćanje Europskom sudu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ove godine u listopadu istječe trogodišnji rok koji je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima ostavljen izvođačima i glazbenim izdavačima za retroaktivno uređenje njihovih odnosa pod prijetnjom da će kolektivna organizacija izvođača, koja nije ni financijski ni kreativno sudjelovala u stvaranju glazbenih snimaka, ostvarivati njihova prava. To podrazumijeva i velike financijske prihode koje će kolektivna organizacija HUZIP ubirati za sebe, na teret izvođača i glazbenih izdavača, a Zakonom nije navedeno kome će se i u kojem opsegu financijska sredstva raspodjeljivati niti uz koje troškove.

I dok Ministarstvo kulture i medija uporno ističe kako Zakon nije retroaktivan ne pružajući za to nikakvo pravno obrazloženje, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osobno je potvrdila u svojim odgovorima na postavljena zastupnička pitanja Hrvatskom saboru da se novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koristio za uređenje i ulaženje u privatnopravne odnose između izvođača i glazbenih izdavača što je protuustavno. Zanimljivo je i da je sama ministrica potvrdila ono što su Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF isticali cijelo vrijeme, a to je potencijalni nastanak brojnih sudskih sporova, upravo zbog novog modela retroaktivnog reguliranja prava koje je Zakon nametnuo.

Budući da je riječ o presedanu na razini Europske unije i na jedinstvenom digitalnom tržištu, Europska organizacija nezavisnih glazbenih izdavača izrazila je jasan stav i spremnost na podršku u eventualnim postupcima pred europskim institucijama i Europskim sudom, a što su već ranije naglasili i najveći svjetski diskografi.

Ustavnom sudu dostavljena su brojna pravna i stručna mišljenja, kao i spomenuta dokumentacija kojom ministrica potvrđuje da Zakon sadrži ozbiljne povrede Ustava RH te se od Ustavnog suda očekuje da zauzme jasan stav o neustavnosti pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, budući da danas pravno to više ne bi smjelo biti upitno.

VIDEO Meggie toliko voli starije ljude da maše repom čim ih ugleda na ulici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije