Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAŠICA LIJEKA

Udruge dijabetičara: Postoje zamjene za Ozempic, no ako i njih ponestane, u velikom smo problemu

Zagreb: Okrugli stol o cijepljenju osoba s kroničnim bolestima kao što je dijabetes
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
06.03.2023.
u 21:56

Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, komentirala je nestašicu lijeka Ozempic koji pomaže ljudima sa šećernom bolešću.

Proteklih tjedan dana u Hrvatskoj se pojačano priča o lijeku Ozempic koji je namijenjen osobama sa šećernom bolesti. Naime, zbog TikTok trenda proširila se informacija da se taj lijek može koristiti za mršavljenje, a priča se kako su ga u te svrhe koristile brojne slavne osobe, među kojima Donald Trump i Kim Kardashian.

Pošto ga kupuju brojni ljudi kojima nije medicinski nužan, diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, vlada nestašica Ozempica. To je ranije potvrdila predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, a o ovoj je temi sada za Dnevnik Nove TV govorila predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach, koja kaže da ju nestašica nije začudila.

"Nije me začudilo, a kako se približava ljeto, bit će još veća navala jer smo skloni instantnim rješenjima", komentirala je Mach te dodala da se javljaju ljutiti članovi udruge koji smatraju da su zakinuti time što lijek kupuju oni koji nemaju šećernu bolest.

"Taj je lijek bitan jer osim što regulira šećernu bolest, utječe na smanjenje tjelesne mase i regulaciju masnog tkiva" ustvrdila je, napominjući kako zamjenske terapije postoje, no ako se i njihove zalihe smanje, "osobe sa šećernom bolešću bit će u velikom problemu". Dva su lijeka koja mogu zamijeniti Ozempic, no njegova je prednost što ga se uzima jednom tjedno. 

Osobama koje nisu dijabetičari a koriste taj lijek, Mach poručuje: "Moramo biti odgovorni prema sebi i prema svom zdravlju. Otići liječniku, posavjetovati se i vidjeti je li taj lijek za nas", a istaknula je i kako je važno informirati se i voditi računa o nuspojavama svakog lijeka.

VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije