Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga za igre na sreću: Oko 3,5 mlrd. kuna odlazi u ilegalne online kladionice

HUZIS navodi da iako postoje mehanizmi kojima se ilegalne kladionice mogu blokirati, nadležne institucije ne poduzimaju potrebne korake da bi se spriječilo njihovo poslovanje.
14. siječnja 2019. u 13:51 2 komentara 389 prikaza
kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) u ponedjeljak je priopćila da godišnje u Hrvatskoj oko 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice.

Hrvatska udruga za igre na sreću PROMO Hrvatska udruga za igre na sreću podržava projekte prevencije razvoja ovisnosti o kockanju

HUZIS navodi da iako postoje mehanizmi kojima se ilegalne kladionice mogu blokirati, čime bi se smanjila stopa ilegalnog maloljetničkog klađenja, nadležne institucije ne poduzimaju potrebne korake da bi se spriječilo njihovo poslovanje. Upozoravaju i da se ilegalne strane online kladionice promoviraju pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanja na vodećim nacionalnim televizijama, "iako je to zakonom zabranjeno".

"Stava smo da generalne zabrane klađenja, koje su u posljednje vrijeme česta medijska tema... nisu odgovarajuće rješenje, jer bi se potencirao suprotan efekt, odnosno, jačanje ilegalnog online klađenja, no poštivanje i provođenje postojećeg zakona ključno je kako bi se u većoj mjeri prevenirale negativne posljedice poput ovisnosti, ali i razvitak monopolističkih sustava", navode u priopćenju.

Okrugli stol Hrvatska lutrija Večernjak i Hrvatska lutrija Veliki okrugli stol: Ilegalni su priređivači izvan kontrole države

HUZIS podsjeća da su domaći kladioničari obveznici plaćanja godišnje koncesijske naknade od milijun kuna, odnosno tri milijuna kuna ako priređuju i online igre na sreću, a navedeni iznosi uplaćuju se unaprijed, krajem tekuće godine za narednu godinu, neovisno o pozitivnom ili negativnom poslovanju. Dodaju i da ih većina plaća i druge naknade poput godišnje koncesije za priređivanje igara na sreću u casinima, online casinima i/ili   autimatima.

Loto igre na sreću Hrvatska lutrija promijenila svoju najpopularniju igru. Evo što je drugačije...

"Domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu koja iznosi pet posto od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi od deset posto do 30 posto ovisno o iznosu dobitka. Istovremeno u Hrvatskoj godišnje između 3 i 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice", ističu u priopćenju dodajući da je i u interesu građana da se stane na kraj ilegalnom klađenju, kao što je slučaj u brojnim europskim državama.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima