Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Vigilare: 4 razloga protiv Zakona o životnom partnerstvu

Smatraju da je donesen na ideološki, diskriminacijski, prevarantski i podmukli način.
18. srpnja 2014. u 09:32 42 komentara 2679 prikaza
gay par
Foto: Reuters/PIXSELL

Udruga Vigilare oglasila se priopćenjem nakon izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu kojem se snažno protive.

Smatraju da je donesen na ideološki, diskriminacijski, prevarantski i podmukli način.

– Ovim ”korakom naprijed“ (Inicijativa za životno partnerstvo) koji bi se u budućnosti mogao smatrati i zastarjelim, ostvaruje se početni korak prema krajnjoj laži o naravi čovjeka i nasrtaju na njegov antropološki karakter. Tri su osnovne odrednice institucije braka: trajnost, vjernost i prokreacija. Svaka druga zajednica koja za to nema antropološke preduvjete, ne samo da se ne može nazivati brakom nego ne može imati ni ista/slična sadržajna, tj. pravna obilježja te institucije.

Ovaj je zakonski propis protuzakonit i protuustavan iz više razloga, izdvajamo:

1. jer se više puta upućuje na praktički nepostojeći pravni propis – Obiteljski zakon čije je stupanje na snagu Ustavni sud nedavno srušio

2. zbog uskraćivanja prava na priziv savjesti te diskriminacije prema matičarskim i drugim pravosudnim djelatnicima

3. jer zadire u područja koja su regulirana drugim zakonima koji pak ne reguliraju temu životnog partnerstva

4. jer znači prijevaru građana koji su se odazivom na referendumu o braku jasno izjasnili o braku, ne samo o njegovoj formi nego i sadržaju. Upravo je sadržaj Vlada prijevarom odvojila od naravne zajednice, braka, i pridala novoj pravnoj kategoriji – životnom partnerstvu.

>>Pride: Gay vjenčanja od rujna
. U ime obitelji: Rušit ćemo zakon

>>Sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar tituš
  tituš:

  Molim malo pametnije od mene, tko je tko na slici koja oprema ovaj tekst?? Tko je muško, tj. muški partner, a tko muška partnerica ili su oboje nitko i ništa! Neke vlasti zakone donose, druge ih dokidaju ili mijenjaju, pa ... prikaži još! ostaje nada da će se ovaj sramotan i nenaravan zakon dokinuti u regularnoj i demokratskoj proceduri neke druge većine koja će doći!

 • osica:

  ma moglo se to riješiti kod javnog bilježnika a ne matičara. Partnerstva, međusobna prava i obveze, uređuju se ugovorom, a ovjera potpisa čini ugovor javnim. I to je to po meni. ma neka ljudi žive s kim god hoće, ali ... prikaži još! brak je brak a ova zajednica je jedna posebna i za naše prilike prerano nametnuta zakonom. Trebalo im je dati prava koja partneri konzumiraju ( nasljedstvo, brigu jedan za drugoga,..... ali bez matičara I na koncu svi ovjereni ugovori se dostavljaju poreznoj upravi a ovi su mogli isto, pa možda i matičaru za evidenciju partnerstva. Ovako " puno vike ni za što" jer bilo je partnera od kad je vijeka.

 • reborn:

  Mare i Kate žive zajedno i pokušavaju od države iskoristiti što je moguće više povlastica. Ima li Mare pravo na zdravstveno osiguranje preko Kate? Nema... Ima li Mare pravo na mirovinu koju je zaradila Kate? Nema... Ima li Mare pravo ... prikaži još! na porezne olakšice preko Kate? Nema... Nema zato jer su Mare i Kate SESTRE. Međutim, kad bi bile ljubavnice, onda bi imale takva prava... To je nova hrvatska pravednost koju uvodi ovaj zakon.