Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Green Sail

Udruga upozorava na važan problem usred turističke sezone

Ilustracija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
23.07.2018.
u 14:11

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune

Green Sail, udruga koja predlaže preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o problemu ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila u Hrvatskoj.

Kako navode, mnogobrojni čarteri, marine i druge turističke kompanije koje posluju u Hrvatskoj oduševljeno su prihvatili promovirati zelene prakse svojim zaposlenicima, suradnicima i gostima nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia inicirala osnovala inicijativu Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje.

"Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo", navode iz udruge.

O trenutačnoj praksi pri ispuštanju fekalnih voda iz plovila savjetovao je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr. Žarko Koboević, koji je istaknuo da je sam proces učenja i osvještavanja ljudi podosta spor.

- Hrvatsko zakonodavstvo nema stroge ni detaljne propise koliko se može daleko od obale nešto ispustiti, a da ne bude sankcionirano - naglašava doktor Koboević koji je svoj doktorski rad obranio na temu „Model onečišćenja mora crnim otpadnim vodama s plovila“.

Općenito govoreći, i tamo gdje ima velikih jahti i megajahti, kao i tamo gdje ima malih jedrilica, ima jako puno bakterija. Kruzeri imaju sustav za obradu fekalnih otpadnih voda podložan međunarodnih zakonima, jahte također imaju taj sustav (premda se on u slučaju jahti ne koristi uvijek), dok jedrilice uopće ne raspolažu tim sustavom. Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko zbog malog broja marina koje raspolažu tom uslugom. Samo precizniji zakoni i pojačana kontrola mogu ostvariti potrebne promjene u ispuštanju fekalnih voda s plovila diljem jadranske obale, poručuju iz Green Saila.

Brojne poznate ljepotice uživaju na hrvatskim plažama:

Ilustracija
1/8

Komentara 3

ST
Stipan
16:54 23.07.2018.

Treba smanjiti turizam bar za tri četvrtine inače će se sve zagaditi i onda nećemo imati ništa .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije