Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga upozorava na važan problem usred turističke sezone

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune
23. srpnja 2018. u 14:11 3 komentara 1158 prikaza
Ilustracija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Green Sail, udruga koja predlaže preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o problemu ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila u Hrvatskoj.

Zagađenje Slavonski Brod zahtijeva: Objasnite kako je voda slučajno onečišćena

Kako navode, mnogobrojni čarteri, marine i druge turističke kompanije koje posluju u Hrvatskoj oduševljeno su prihvatili promovirati zelene prakse svojim zaposlenicima, suradnicima i gostima nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia inicirala osnovala inicijativu Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje.

"Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo", navode iz udruge.

Mirko Duspara ODBAČENE PRIAJVE Gradonačelnik Duspara: Sporan način istrage oko istjecanja naftnih derivata

O trenutačnoj praksi pri ispuštanju fekalnih voda iz plovila savjetovao je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr. Žarko Koboević, koji je istaknuo da je sam proces učenja i osvještavanja ljudi podosta spor.

- Hrvatsko zakonodavstvo nema stroge ni detaljne propise koliko se može daleko od obale nešto ispustiti, a da ne bude sankcionirano - naglašava doktor Koboević koji je svoj doktorski rad obranio na temu „Model onečišćenja mora crnim otpadnim vodama s plovila“.

Općenito govoreći, i tamo gdje ima velikih jahti i megajahti, kao i tamo gdje ima malih jedrilica, ima jako puno bakterija. Kruzeri imaju sustav za obradu fekalnih otpadnih voda podložan međunarodnih zakonima, jahte također imaju taj sustav (premda se on u slučaju jahti ne koristi uvijek), dok jedrilice uopće ne raspolažu tim sustavom. Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko zbog malog broja marina koje raspolažu tom uslugom. Samo precizniji zakoni i pojačana kontrola mogu ostvariti potrebne promjene u ispuštanju fekalnih voda s plovila diljem jadranske obale, poručuju iz Green Saila.

Brojne poznate ljepotice uživaju na hrvatskim plažama:

Ilustracija
1 / 8
Brojne svjetski poznate manekenke izabrale su ovog ljeta Hrvatsku kao idealnu zemlju za odmor. Jedna od njih je i Amerikanka Jen Selter (25), za koju su mediji rekli da ima najseksi guzu na svijetu.
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • trpimir53:

    Treba smanjiti turizam bar za tri četvrtine inače će se sve zagaditi i onda nećemo imati ništa .