Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod zahtijeva:

Objasnite kako je voda slučajno onečišćena

Zagađenje
Ivica Galoić/Pixsell
21.07.2018.
u 13:29

Rješenje o odbacivanju kaznene prijave jučer je stiglo u gradsku upravu, u kojoj tvrde da ono ima niz nejasnoća i netočnosti.

Grad Slavonski Brod jučer je i službeno zaprimio od Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu rješenje kojim se odbacuju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog onečišćenje vode u tom gradu.

Nalaz zavoda

Iz gradske su uprave priopćili da to rješenje sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega su zatražili od Državnog odvjetništva da objasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenja došlo slučajno. U Gradu smatraju da je netočno, kako se navodi u rješenju, da su u uzorcima vode od 30. ožujka i jednom uzorku od 1. travnja očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dopuštenih, a da su već 31. ožujka vrijednosti ugljikovodika bile u dopuštenim granicama. Pri tome se pozivaju na nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i koji, kako navode, pokazuje da su kao i prethodni dan koncentracije bile višestruko izvan dopuštenih granica.

Zagađenje
1/22

Iz Grada su zatražili i odgovor na pitanje kojom je metodom utvrđeno da je stanje produktovoda zadovoljavajuće te da se propuštanje produktovoda nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta iako je produktovod dug oko pet kilometara. Istražitelji su pak zaključili da su u uzorcima onečišćene vode u Slavonskom Brodu nađeni tragovi komponenti motornih ulja, parafina ili sredstava za podmazivanja. Na tvrdnje nekih stručnjaka da su ta ulja mogla dospjeti u vodovod na vodocrpilištu prilikom podmazivanja crpki, reagirao je direktor slavonskobrodskog Vodovoda Stjepan Aščić. On objašnjava da proces prerade i isporuke vode potrošačima kreće s crpljenjem sirove vode iz zdenaca na crpilištu Jelas. Sirova voda se zatim cjevovodom dovodi na uređaj za kondicioniranje pitke vode, koji u procesu prerade uklanja željezo, mangan, amonijak i organske tvari. Zagađenje vode utvrđeno je, navodi Aščić, na svim zdencima s kojih se sirova voda crpi potopnim pumpama koje su uronjene na dubinu od 20 metara.

– Upravo zato što se radi o vodocrpilištu svi postupci i procesi se pomno prate, a podmazivanje potopnih pumpi obavlja isključivo ovlašteni servis, pri čemu se ne koriste masti i ulja – navodi Aščić. Dodao je da je za zagađenje ovih razmjera potrebno najmanje 50 kilograma ulja ili masti, a Vodovod za podmazivanje svih uređaja i strojeva na crpilištu Jelas nikada nema količinu veću od pet kilograma.

Trajalo bi danima

– Iz svega navedenog jasno je kako je zagađenje, ako ga je bilo, došlo iz podzemlja na koje radnici Vodovoda ni slučajno ili namjerno nisu mogli utjecati – tvrdi Aščić. No stručnjaci kažu: Da je zagađenje došlo iz podzemlja, ne bi se naglo pojavilo i nestalo, nego bi trajalo danima.

Zagađenje
1/10

Komentara 6

OB
ObrenM
14:14 21.07.2018.

Zivio postenjak Cermak.Tuzbom protiv domovine koja mu je sve dala jos bi htjeo popraviti krvnu sliku.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:32 21.07.2018.

Mirela Holy je vodeća (čitaj: najglasnija) čuvarica okoliša, ali nigdje nisam našao neki članak ili neku njezinu objavu gdje ona osuđuje ovaj događaj. No, mi energetičari, koji budno pratimo kruh koji nas hrani znamo kakve su tu igre...

Avatar mofo
mofo
14:41 21.07.2018.

Ne razumijem kako nebi bila slučajno oneciscena.. ako nije slučajno, onda je namjerno, a to je onda ravno terorizmu.. taman da je i iz one cijevi, nije ju netko namjerno ispustio, taman da je radnik podmazivao pumpe pa mu je upalo u vodu, ne znaci da je namjerno.. ne kužim čemu čuđenje oko "slučajnosti", treba se čuditi da nitko nije kriv, e to je čuđenje, netko mora biti odgovoran... Očito iz puknute cijevi nije, onda ajde tražit dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije