Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga upozorava: Hitne službe ne mogu do potrebitih, putevi su blokirani nelegalnim terasama

'Načelnik već godinama uzurpira vlast Općinskog vijeća na koji način krši pozitivne propise Republike Hrvatske, a ponajprije odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o komunalnom gospodarstvu', poručuju iz udruge Duh Stare Fažane
27. studenoga 2020. u 15:59 0 komentara 183 prikaza
Zakrčen požarni put u Fažani
Foto: Udruga Duh Stare Fažane
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga Duh Stare Fažane oglasila se povodom neadekvatne protupožarne zaštite u staroj jezgri Općine Fažana te Općinskom Vijeću uputila zahtjeve o rješavanju situacije. 

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad

"Do građevina koje se nalaze u samom centru stare jezgre Općine Fažana, a koja je zaštićena  kao kulturno povijesna urbanistička cjelina i kao takva upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, nije osiguran prohodan pristup za prolaz vatrogasaca i vozila hitne pomoći, posebno u ljetnim mjesecima", piše predsjednica udruge Lidija Udovički te za takvo stanje krivi ponašanje načelnika Radomira Koraća.

"Načelnik, protivno važećim zakonima, samostalno upravlja javnim površinama, odnosno samostalno i netransparentno odlučuje o uvjetima i kriterijima za korištenje i ograničavanje korištenja javnih površina, zatim samostalno sklapa ugovore sa korisnicima javnih površina i određuje sve bitne elemente ugovora. Drugim riječima, načelnik već godinama uzurpira vlast Općinskog vijeća na koji način krši pozitivne propise Republike Hrvatske, a ponajprije odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o komunalnom gospodarstvu. Navedeni Zakon o komunalnom gospodarstvu, naime, propisuje da Općinsko vijeće općim aktom određuje upravno tijelo koje provodi Odluku o komunalnom redu. U slučaju Općine, međutim, taj posao obavlja bez ikakvog pravnog temelja, odnosno protivno važećim propisima, načelnik Fažane", tvrdi udruga te navodi kako načelnik dopušta "anarhično širenje terasa ugostiteljskih objekata na javnim površinama koje udovoljavaju uvjetima za vatrogasne pristupe, a koji su uvjeti propisani Pravilnikom o uvjetima za vatrogasne pristupe donesenom na temelju Zakona o zaštiti od požara". 

Ivan Đikić TEŠKE OPTUŽBE Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'

"Ovakva situacija neupitno ugrožava imovinu i živote stanovnika stare jezgre te turista koji tamo u velikom broju borave u ljetnim mjesecima, a zbog postojećeg rizika su postale upitne i dozvole za rad hotela i objekata za turistički smještaj koji se nalaze u samom srcu stare jezgre Fažane kao i njihovo oglašavanje na svjetski priznatim i korištenim turističkim platformama", navodi se i dodaje kako je u 19. kolovoza proveden inspekcijski nadzor o kojemu načelnik nije obavijestio Vijećnike.  

Udruga Duh Stare Fažane zatražila je od Predsjednika i svih vijećnika Općinskog Vijeća Općine Fažana da na nekoliko načina. zaštite potrebe svih mještana, gostiju i obrtnika.

Njihove zahtjeve prenosimo u cijelosti: 

1. Predsjednik Vijeća sazove u što kraćem mogućem roku tematsku sjednicu Vijeća na kojoj će se donijeti odluke o reviziji dokumenata zaštite od požara i o načinu provođenja iste, uz obaveznu provedbu javnog uvida.

Učenici prvog dana škole POTVRDILO MINISTARSTVO Stigla je konačna odluka: Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike ove godine

2. Predsjednik Vijeća prisustvuje kontrolnom nadzoru koji treba da provede Odjel inspekcije usled isteka zapisnikom utvrđenih rokova za izvršenje određenih mjera te da hitno uputi nadležnoj službi MUP-a zahtjev za produženje roka provedbe mjera inspekcijskog nadzora.

3. Da se pravovremeno pokrene postupak davanja u koncesiju pomorskog dobra na Titovoj rivi u djelu od rampe kod Badela do Trga Sv. Kuzme i Damjana kako bi ugostitelji mogli prije naredne ljetne sezone izmjestiti dio stolova na rivu uz more sa požarnog puta.

4. Da se u skladu sa zakonskim zahtjevima i najboljom praksom struke za ovu oblast, kroz izmjene i dopune postojećih prostornih i urbanističkih planova Općine Fažana ucrtaju požarni putevi u grafički dio tih planova, što na dan ovog dopisa nije učinjeno, i da se u postupku provede javni uvid.

5. Da se hitno pokrenu i provedu izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, donese novi Pravilnik o provedbi jednostavne nabave Općine Fažane, koji je protivno zakonu donio općinski Načelnik sam, i po potrebi usklade i drugi opći akti i Statuta Općine Fažana u cilju usklađivanja odredbi istih za važećim zakonima RH, čime će se omogućiti da Općinsko Vijeće i nadležno upravno tijelo preuzmu svoje zakonima propisane ovlasti, odgovornosti i dužnosti iz djelokruga komunalnog gospodarstva i upravljanja javnim površinama i koncesijama.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.