Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Obitelji Tri plus: Demografske mjere dobre, ali nedostatne

Iz Obitelji Tri plus smatraju da bi jedna od važnijih mjera trebala biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete.
11. svibnja 2019. u 12:35 1 komentara 446 prikaza
Djeca
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji Tri plus) u subotu je poduprla mjere Ministarstva za demografiju u okviru Nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske, no ocijenila je da su nedostatne i da je vrijeme da se u izradu strategije uključe i obitelji s troje ili više djece.

napuštena Slavonija, kuće BRANIMIR BRADARIĆ A da nam stranci riješe demografiju, pravosuđe, korupciju...

"U kreiranju mjera trebali bi sudjelovati i oni koji izravno doprinose prirodnom prirastu Republike Hrvatske", priopćili su iz Obitelji Tri plus i istaknuli kako su mnoge najavljene mjere dobrodošle poput povećanja naknada za drugih šest mjeseci korištenja roditeljskog dopusta ili uvođenje dopusta za očeve, ali da demografskom problemu Hrvatske treba pristupiti sustavnije. 

"Jednokratne ili jednogodišnje naknade neće doprinijeti povećanju broja djece, već će to učiniti samo sigurnost i svijest pojedinca da država prati i pomaže obiteljima na svim razinama. Tu prije svega mislimo na korjenitu promjenu porezne politike u korist obitelji s troje ili više djece, ali i na razne subvencije koje su potrebne obiteljima s više djece, poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila, stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji i slično", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Ivan Malbašić.

Iz Obitelji Tri plus smatraju da bi jedna od važnijih mjera trebala biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Ta je mjera sada vezana uz imovinski cenzus pa se, kako kažu, zapravo niti ne može nazvati pronatalitetnom, već socijalnom jer sva rođena djeca nemaju jednak status.

Novo istraživanje Ako provodi manje od dva sata dnevno ispred ekrana, dijete će biti pametnije?

Smatraju i da je u cijeloj Hrvatskoj neophodno omogućiti roditeljima s troje ili više djece status roditelja odgojitelja, prema modelu koji provodi Grad Zagreb.

Također podsjećaju da prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok 319.658 obitelji ima dvoje djece, a njih 435.192 samo jedno dijete.

Udruga Obitelji Tri plus je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, a nastala je na inicijativu roditelja iz velikih obitelji.

Dijete jede pogreške 6 stvari koje ne biste trebali reći djetetu za vrijeme obroka

Najveću je pozornost Udruga privukla Obiteljskom karticom s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine jednostavnijom.

Pogledajte i video Pobjednik Supertalenta ispunio obećanje

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • burza:

    Pa kome radate djecu valjda za sebe a ne za drzavu po tome znaci da bi neki stampali djecu radi svoje dobiti a ne iz ljubavi moja mater je imala 3 djece od drzave nije nista trazila jer nas je ... prikaži još! odgajala u ljubavi a ne za financijsku dibit