Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga obitelji s troje ili više djece

'Iznenađeni smo što briga za obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
18.07.2020.
u 10:23

Diljem Europe, pa i u svijetu, vlade, poslodavci, udruge i pojedinci aktivno rade na poboljšanju uvjeta obitelji, a posebno onih s troje ili više djece, navodi se u priopćenju.

Udruga obitelji s troje ili više djece uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ističu kako su iznenađeni što briga za obitelj neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva. Oni podržavaju formiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, no smatraju da u svom nazivu barem treba imati obitelj jer je obitelj, kako navode, temelj svakog društva. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske gospodine Plenkoviću,

prije svega Vam čestitamo na izbornoj pobjedi i na još jednom mandatu koji ste dobili za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Iznenađeni smo međutim činjenicom da briga o obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva, s obzirom na to da riječ „obitelj“ više neće biti u nazivu, a time ni u fokusu niti jednog ministarstava u strukturi nove Vlade koju stepredstavili prije dva dana.

Podržavamo formiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, no kao predstavnici obitelji, a posebno onih s troje ili više djece smatramo da bi barem taj ured u svom nazivu, pa tako i u svom fokusu, trebao imati obitelj kao temelj svakog društva. Vjerujemo da je riječ o nenamjernom propustu koji se još uvijek, prije formiranja Vlade, može ispraviti. Naime, i do sada je ovo važno pitanje brige o obitelji bilo unutar nadležnosti ministarstva koje se zbog svog obima nije moglo njime baviti dovoljno kvalitetno. Prema prvim najavama, čini se da se o hrvatskim obiteljima i dalje nitko neće intenzivno baviti, a upravo su obitelji temelj napretka društva i kvalitetnog rješavanja demografskog pitanja.

Diljem Europe, pa i u svijetu, vlade, poslodavci, udruge i pojedinci aktivno rade na poboljšanju uvjeta obitelji, a posebno onih s troje ili više djece. Vjerujemo da će i Vlada RH biti proaktivna u izmjenama zakona, stvaranju uvjeta za kvalitetniji obiteljski život, a time i povrat mnogih koji trenutno žive i rade izvan Hrvatske.

Udruga Obitelji 3plus kao glas više od 112.000 hrvatskih obitelji s troje ili više djece ističe važnost formiranja službenog državnog tijela. Ono bi se trebalo baviti strateškim pristupom oblikovanju javnih politika za obitelji uz sudjelovanje zainteresirane javnosti te provedbom i evaluacijom istih. Obitelji su izvorišta odgovornih pojedinaca koji će graditi budućnost ove države i o kojima ta budućnost ovisi.

Vjerujemo da nova Vlada, s Vama na čelu, neće propustiti priliku posvetiti odgovarajuću pozornost ključnom segmentu razvoja i održanja hrvatskog društva, staviti pitanja poticajne obiteljske politike na političku agendu i tijekom svog mandata učiniti konkretne korake za bolji život obitelji s djecom u Hrvatskoj, a posebice onih obitelji s troje ili više djece. Na tome Vam unaprijed zahvaljujemo!", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivan Malbašić. 

Komentara 2

DU
Deleted user
15:31 18.07.2020.

Osnivanje ministarstva je samo garancija zaposljavanja svojih kadrova, a ne brige o nečemu.

BA
Barbasmora
12:48 18.07.2020.

Najsiromasnije u EU sigurno čuva Bog Tako da bi bilo bolje da imamo ministarstvo za Boga i majku RK Crkvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije