Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudski troškovi

Udruga Kreda: Živimo u zemlji apsurda

franak, švicarac
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
15.02.2016.
u 11:35

Iz Udruge Kreda su upozorili kako banke traže naknadu svih sudskih troškova od građana koji su podigli privatne tužbe protiv njih za povrat preplaćenih kamata a potom odustali od njih zbog izmjena zakona

Iz Udruge Kreda su upozorili kako banke traže naknadu svih sudskih troškova od građana koji su podigli privatne tužbe protiv njih za povrat preplaćenih kamata a potom odustali od njih zbog izmjena zakona, zaključujući kako je zbog toga Hrvatska "zemlja apsurda".

Iz Udruge Kreda podsjećaju kako su pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda promjene kamatnih stopa u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima proglašene ništetnima, jer su banke "povrijedile kolektivne interese i prava potrošača - korisnika kredita, zaključujući ugovore o kreditima, koristeći u istima, ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima o potrošačkom kreditiranju - ugovorima o kreditima, na način da je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja obveze po ugovorima o kreditima promjenljiva u skladu s jednostranim odlukama i drugim internim aktima tuženika, a da prije zaključenja i u vrijeme zaključenja ugovora tuženici kao trgovci s korisnicima kreditnih usluga kao potrošačima nisu pojedinačno pregovarali niti ugovorom utvrdili egzaktne parametre i metodu izračuna tih parametara koji utječu na odluke tuženika o promjeni stope ugovorene kamate, a što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana utemeljenu na jednostranom povećanju kamatnih stopa, a sve na štetu potrošača…".

Unatoč takvoj presudi, ističu iz Udruge Kreda, dužnici su svoje pravo na povrat preplaćenih kamata mogli ostvariti samo privatnom tužbom. Veliki broj dužnika je pokrenuo takve tužbe, a prvostupanjski sudovi su "uspjeli donijeti nekoliko desetaka presuda u korist dužnika".

No, ističu iz Udruge, u međuvremenu se 2015. donose izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZID ZPK), koje donekle rješavaju i problem preplaćenih kamata za kredite koji su obuhvaćeni konverzijom.

"Dužnici, svjesni te činjenice, povlače tužbe za kamate, ali tužene banke sada traže naknadu svih sudskih troškova, iako su po presudi Visokog trgovačkog suda krive i pored toga što bi dužnici od njih imali pravo potraživati i zatezne kamate. Tako su dužnici, iscrpljeni od višegodišnje borbe sa CHF-om, ponovo dovedeni pred velike troškove zbog nedorečenog zakona i pohote banaka", upozoravaju iz Udruge Kreda. 

Smatraju da su dužnici u ovakvu situaciju dovedeni "protiv svoje volje, isključivo lošom primjenom kao i donošenjem nedorečenog Zakona" te sada nakon svega trebaju platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje.

"Znakovita je ta šutnja građanskih i prekršajnih sudova - kao da namjerno nisu donosili presude prije ZID ZPK-a. Zemlja apsurda!", zaključuju iz te udruge. 

Komentara 2

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
11:57 15.02.2016.

Čudno da se još nije oglasio ,,mikrogrizzly,, ..meni je uvijek nadahnuće čitati njegove oštroumne komnetare posebno nakon što smo spoznali da mu je IQ blizu brojke 50!Iskreno se nadam da nećemo ostati uskraćeni za njegovo stručno mišjenje!

SS
Stari_Sisak
23:48 15.02.2016.

Ništa sporno, objesit savjetnike koji su ih savjetovali. Upravo se tuže na banku da ne provodi zakone tj. ne posluje po zakonu, a sad bi da se na njih zakon ne primjenjuje. Ako odustaneš od tužbe, ili si se nagodio oko troškova, ili plačaš sve troškove, ili ne odustaješ od tužbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije