Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽAVAJU KOLEGE

Slučaj Metković: 'Podigli su lov na vještice'

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
31.12.2018.
u 11:26

Mi profesionalci vrlo dobro znamo, a i naši pacijenti, da se u 21. stoljeću zdravstvena zaštita ne može  temeljiti na liječnikovoj glavi, rukama i stetoskopu - ističe u priopćenju predsjednica udruge Josipa Rodić.

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite uputila je u ponedjeljak podršku svojim kolegicama i kolegama u Metkoviću, uz ocjenu da su nakon tragične smrti dječaka u Metkoviću, mediji i  zdravstvena administracija pokrenuli  lov na vještice  u kojem će netko od liječnika  biti proglašen krivcem, dok roditelje Metkovića pozivaju da ne odustaju od svojih racionalnih i na zakonima utemeljenim zahtjevima. 

"Nakon tragedije u Metkoviću, od strane  medija i  zdravstvene administracije pokrenut je lov na vještice  u kojem će netko od liječnika  biti proglašen krivcem, no mi profesionalci vrlo dobro znamo, a i naši pacijenti, da se u 21. stoljeću zdravstvena zaštita ne može  temeljiti na liječnikovoj glavi, rukama i stetoskopu", ističe u priopćenju predsjednica udruge Josipa Rodić.

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
1/7

Kaže kako je za opremljenost dežurnih ordinacija u primarnoj zaštiti odgovorna lokalna samouprava, odnosno gradovi i županije, a na to je obvezuju Ustav, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi te Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

"Dakle, sva odgovornost leži na čelnicima lokalnih samouprava na što godinama upozoravamo, ali se zakonske obveze uporno ne izvršavaju. Godinama tražimo organiziranje rada medicinsko-biokemijskog laboratorija, Rtg i UZV dijagnostike uz dežurne ordinacije, no odgovor je uvijek - to je nama preskupo, radite kao do sada. Nemio događaj posljedica je politikanstva  gradonačelnika i župana koji takvim odnosom pokazuju koliko drže do  kvalitetne  primarne zdravstvene zaštite i potreba svog stanovništva", ocjenjuju u udruzi koncesionara i kažu kako se to mora promijeniti odmah. 

Svojim prosvjedima građanska inicijativa "Mame i tate iz Metkovića i okolice", koji su bili potaknut tragičnom smrti devetogodišnjeg dječaka 11. prosinca u splitskoj bolnici, zatražila je nabavku uređaja CRP/streptokok analizatora te hitnu izmjenu pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata.

Komentara 9

IS
istinaizlike
12:27 31.12.2018.

Nisu oni to dijete dobro pogledali ni okom a kamoli stetoskopom.

SK
Skviki
13:04 31.12.2018.

Jedan roditelj zna najbolje dali njegovom djetetu nešto fali, a pogotovo ak već ima 9 godina. Nema opravdanja za tog liječnika. Ako nezna dalje odma mora dijete poslat u bolnicu.

PU
puntar13
12:52 31.12.2018.

Vrana vrani ne kopa oko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije